Przepis na jajka faszerowane ze szpinakiem

jajka faszerowane ze szpinakiem

Bardzo prosty, lekki, wiosenny i pięknie wyglądający przepis na faszerowane jajka. Przekona do szpinaku nawet niejadków!

Składniki na jajka faszerowane ze szpinakiem:

  • jajka
  • szpinak (świeży lub mrożony)
  • masło
  • sól i pieprz do smaku
  • plasterek chudego boczku lub szynki

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz, przetnij wzdłuż, po czym wydrąż żółtko.
Szpinak umyj, oczyść i podsmaż na maśle. Dopraw do smaku solą i pieprzem i pozostaw do ostygnięcia.

Ostudzony szpinak i żółtka posiekaj, a następnie dokładnie zmiksuj.  Dodaj starty żółty ser oraz przyprawy (słodką paprykę i gałkę muszkatołową). Miksuj aż do gładkości.

Farsz nakładaj na wydrążone jajka, podawaj z kawałeczkami zarumienionego bekonu lub szynki.