Gryźć trzeba się nauczyć. Przepisy na dania dla dzieci

Niemowlę uczy się gryzienia

Grymaszenie przy posiłkach, mięsko chomikowane w buzi, wypluwanie marchewki… Jedzenie z apetytem zależy także od umiejętności gryzienia. Droga mamo nie przegap etapu, kiedy warto uczyć tego malucha.

Dziecko wcale nie musi mieć ząbków, by moc spróbować miękkich, gotowanych jarzynek w kawałkach – nie trzeba zawsze miksować zupek na gładko. Pamiętajcie drogie mamy, że umiejętność rozcierania jedzenia dziąsłami, żucia i gryzienia jest indywidualną cechą malucha, zależną od stopnia rozwoju. Jeśli okaże się, że wasze dziecko nie potrafi rozdrobnić i połknąć tego, co ma w buzi, bez krztuszenia się, nową próbę zróbcie za tydzień lub dwa. Możecie zaproponować dziecku zupki i papki, w których są wyczuwalne grudki i gotowane jarzynki w kawałkach, nie wcześniej niż w drugim półroczu życia. Umiejętności sprawnego żucia i gryzienia jest niezmiernie ważna dla prawidłowego kształtowania się zgryzu i mówienia.

Oto kilka przepisów, które ułatwią wam zadanie:

Złocista zupka

Składniki: filiżanka drobno pokrojonej dyni, plasterek ziemniaczka, 2 łyżeczki papki z ugotowanego mięsa z kurczaka, dwie łyżki płynnego mleka modyfikowanego, pół łyżeczki masła
Wykonanie: Ugotujcie dynię wraz z ziemniaczkami do miękkości. Dodajcie mięso, masło oraz mleko modyfikowane. Krótko miksujcie, tak by w zupce pozostały małe cząstki dyni.
Taka zupka jest doskonała do pierwszych prób zapoznawania się z daniami o niejednorodnej konsystencji . Wybierajcie dynię mocno pomarańczową ponieważ zawiera więcej beta- karotenu. Dodatek masła sprawia, że beta- karoten łatwiej przekształca się w witaminę A.

• Kaszka jaglana ze śliwkami

Składniki: 2 łyżki kaszy jaglanej, łyżeczka oliwy lub oleju, 6 dojrzałych śliwek węgierek
Wykonanie: Zmielcie kaszę ( np. w młynku do kawy), wsypcie do gotującej się wody i ugotujcie do miękkości, uzupełniając w trakcie gotowania wodę. Wymieszajcie z oliwą, wylejcie na talerzyk. Śliwki obierzcie, przekrójcie, wyjmijcie pestki, ugotujcie. Dodajcie do półpłynnej kaszy rozgotowane śliwki.
Kaszę jaglaną gotujcie tak długo, aż nie będzie zawierała twardych cząstek.

• Bukiet z jarzyn

Składniki: pół malej marchewki o zaokrąglonym końcu ( karotka),mała różyczka brokułu, pół małego ziemniaka, dwie fasolki szparagowe ( bez włókien), płaska łyżeczka masła
Wykonanie: Marchewkę pokrójcie w słupki, ziemniaka w ćwiartki, fasolki na połowę i z brokułem ugotujcie na parze. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.

Pozwólcie maluchowi barć gotowane warzywa rączką (łatwiej je trzymać gdy nie są polane masłem). Potem ugniećcie widelcem resztę z masłem i nakarmcie dziecko.

• Szarlotka biszkoptowa

Składniki: 1 duże jajka, łyżka cukru, mniej niż pół szklanki mąki, 3-4 jabłka, masło do posmarowania tortownicy
Wykonanie: Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Jajka umyjcie, oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę, dodajcie cukier i jeszcze chwile ubijacie. Wymieszajcie z żółtkami i mąką. Pamiętajcie, by mąkę dodawać powoli, posypując ubitą pianę – nie róbcie tego energicznie ponieważ może opaść. Wlejcie masę do malej tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułóżcie gwiaździście jabłka. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie, aż wierch się ozłoci, a wbity w szarlotkę patyczek pozostanie suchy.
Taka szarlotka jest wilgotna i łatwiejsza do połknięcia niż suche ciasto.

Sałatka arabska

Składniki: czubata łyżka kaszaki kuskus, pół dojrzałego pomidora, 2 łyżeczki drobniutko posiekanych listków pietruszki ( bez łodyżek), łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie: Kuskus wsypcie do małego rondelka i zalejcie gorącą wodą nieco powyżej kaszy. Postawcie na ogniu i pogotujcie 3-4 minuty. Przykryjcie i odstawcie, aż kasza wchłonie wodę. Odczekajcie trochę, aż nieco przestygnie. Sparzcie pomidora, usuńcie skórkę i twarda cześć wokół ogonka, połowę pokrójcie w drobną kostkę. Drobniutko posiekajcie natkę pietruszki. Widelcem wymieszajcie kaszkę z pomidorem, natką, sokiem z cytryny i oliwą.

Kuskus podawany niemowlęciu nie może być suchy, musi zlepiać się w drobne grudki i dlatego trzeba go pogotować.

Warto mądrze zachęcać!

1. Gotowane warzywa, np. marchewkę, lepiej kroić w słupki, a nie w talarki. W takiej postaci maluch łatwiej chwyci je w rączki.
2. Gdy maluch ma przynajmniej 4 ząbki, zaproponujcie mu obrane, dojrzałe, niezbyt twarde jabłko. Obserwujcie, jak sobie z nim poradzi.
3. Nigdy nie pozostawiajcie malca samego z jedzeniem w rączce. Musicie mieć nad nim kontrolę. Nie podawajcie tez stałych pokarmów, gdydziecko leży.


Aneta Strelau, dietetyk kliniczny

www.strelau.pl

 

Autor tekstu : Aneta Strelau, dietetyk