Składniki:

 500ml zakwasu
 1 cebula
 150g wędzonego boczku
 200g śmietany
 3 jajka
 Olej do smażenia
 1 listek laurowy
 Majeranek
 Sól, pieprz

Kina i Yuk

Przygotowanie:

 Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę, następnie boczek pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojony boczek i jeszcze chwilę razem smażyć.
 Zalać około 1 i ½ litra wody, dodać listek laurowy, majeranek, lekko przyprawić solą i pieprzem.
 Gotować około 15 minut na wolnym ogniu.
 Po tym czasie dodać zakwas, doprowadzić do wrzenia.
 Zupę zabielić śmietaną i jeszcze przyprawić do smaku.
 Jaja ugotować w osolonej wodzie. Obrać, pokroić na cząstki i dodać do żurku.

TUTAJ zobacz inne przepisy na Wielkanoc.

Przepis na żurek na zakwasie

358 ocen
4.98
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent