Do stworzenia warzywnych frytek z piekarnika potrzebne będą:
1 duża marchew,
2 średnie pietruszki,
1 średni burak,
3 łyżki oleju rzepakowego,
3 łyżeczki suszonego tymianku,
2 ząbki czosnku.
Warzywa dokładnie myjemy i obieramy, a następnie kroimy w słupki.
Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i suszonymi ziołami (świetnie sprawdza się tymianek, ale można również wypróbować oregano, rozmaryn czy paprykę: słodką, ostrą i wędzoną).
W dużej misce mieszamy słupki warzywne z aromatycznym ziołowym olejem (uwaga, buraczek osobno, bo mocno zafarbuje inne warzywa).
Wstawiamy frytki do piekarnika rozgrzanego do 200˚C (najlepiej z termoobiegiem) i pieczemy ok. 30 min do miękkości.
Paulina Trzepla-Kowalska, edukatorka programu „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”
TUTAJ zobacz inne zdrowe przepisy dla dzieci