Najpierw musimy przygotować ciasto – brownie czyli murzynek. Proponujemy przepis skandynawski – ciasto ma być bardzo słodkie, a w środku wilgotne i trochę ciągnące się. Jeżeli ktoś woli klasycznego, bardziej suchego i wyrośniętego murzynka, może skorzystać z innego przepisu.
Składniki:
- 20 dag masła
- 4 jaja
- 2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 6-8 łyżek kakao
Jak zrobić:
Stopić masło w rondelku. Ostudzić. Jajka zmiksować z cukrem, dodać resztę składników. Blachę wysmarować masłem. Wylać ciasto na blaszkę i upiec ok. 50 min w 200 stopniach Celsjusza.
To ciasto ma być takie „zakalcowate” – ma ładnie opaść pod koniec pieczenia, być mokre w środku – pycha.
Po wystudzeniu ciasto kroimy na kawałki i układamy truskawkowe czapeczki robiąc obwódki z wyciskanej bitej śmietany.
Smacznego!