Składniki na ciasto na naleśnikowe:
– około 1 kilograma mąki,
– 4 jajka,
– szczypta soli,
– około 1 litra mleka wymieszanego z wodą mineralną gazowaną – ciepłego – może być także sama woda mineralna gazowana
Składniki na nadzienie:
– truskawki
– cukier waniliowy,
– cukier kryształ (według uznania)
– śmietana.
Wykonanie ciasta:
Składniki miksujemy tak by ciasto było lejące się i bez grudek.
Smażymy na patelni naleśniki na niewielkiej ilości tłuszczu.
Truskawki opłukujemy, rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, troszkę cukru waniliowego, parę łyżek śmietany i dobrze mieszamy.
Masę rozsmarowujemy na naleśnikach i zwijamy je w rulonik lub w chusteczkę. Obsmażamy na patelni.
Podajemy ze śmietaną lub z musem z truskawek (truskawki rozgniecione i rozmiksowane)
Są pyszne – życzę smacznego!
TUTAJ zobacz inne pyszne desery dla dzieci