Przepis na owsiankę z masłem orzechowym

owsianka z masłem orzechowym

Proste, szybkie i zdrowe śniadanie? Spieszymy z pomocą i podajemy przepis na owsiankę, która nie tylko syci, ale też smakowicie wygląda! Każdy mały łasuch się na nią skusi!

Nasza owsianka ma postać liska, zatem każde dziecko chętnie po nią sięgnie.

Owsianka z masłem orzechowym – co potrzebujesz?

– 1/2 – 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 
– 1-2 łyżki masła orzechowego
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka miodu (dla chętnych)
– kromka chleba tostowego
– kilka borówek amerykańskich
– sól

Wykonanie

Do garnka wlej mleko i ok. 100 ml wody. Dodaj szczyptę soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, wrzuć płatki i gotuj 6-8 minut tak,  by powstała gęsta masa.

Owsiankę przelej do miseczki, jeśli chcesz dodaj miód, wymieszaj.

Teraz dekoracja! Posmaruj masłem orzechowym wierzch owsianki w kształcie trójkąta – mniej więcej 1/3 powierzchni całości. Z chleba tostowego wytnij trójkąciki na szpiczaste uszka i też posmaruj masłem na brzegach. Z reszty kromki posmarowanej masłem orzechowym stwórz ogonek. Teraz tylko oczka oraz nosek z borówek i gotowe!

Smacznego!

 

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
 
ZOBACZ TAKŻE:przepisy