Tak proste, że nawet dzieci dadzą radę je przygotować i tak pyszne, że najlepiej zrobić od razu podwójną ilość… Kokosanki to deser bezglutenowy, bezmleczny i jak na słodycze – fit. Kokos sprzyja odchudzaniu (pod warunkiem, że nie zjemy go za dużo, zwłaszcza w postaci ciastek).
Składniki:
- 2 białka
- 200 g wiórków kokosowych
- 150 g cukru
W mikserze ubijcie białka na sztywno, a następnie dodajcie do nich porcjami cukier i dalej miksujcie na najwyższych obrotach, aż masa zrobi się gęsta, sztywna i błyszcząca. Teraz wsypcie wiórki i wymieszajcie je łyżką. Voila! Wyłóżcie je na blachę posmarowaną masłem lub tłuszczem kokosowym. Można też użyć papieru do pieczenia, wtedy tłuszcz do smarowania nie będzie potrzebny. Do wykładania użyjcie zwykłej łyżki lub łyżki do lodów.
Pieczemy przez ok. 15 minut w 170 stopniach. Czas zależy od wielkości kokosanek. Warto zajrzeć do piekarnika ok. 12 minuty – jeśli lekko się przyrumienią, to są już gotowe.
Nie dotykamy, póki nie wystygną, bo mogą się rozsypać.