Wszystkie dzieci lubią krówki! A i dorośli nie odmawiają tej kalorycznej pyszności. Czy wiecie, że krówki można całkiem łatwo zrobić w domu? Potrzebne są tylko 2 puszki mleka skondensowanego. Jeśli do takich łakoci dodacie śliwkę kalifornijską i trochę soli – smak będzie ciekawie „przełamany”, a krówki będą się wspaniale prezentować.
Oprócz mleka skondensowanego będą potrzebne: 4 łyżki masła, 12 śliwek kalifornijskich, łyżeczka ekstraktu z wanilii i łyżeczka soli morskiej.
W rondelku na małym ogniu gotujemy mleko, masło, sól i ekstrakt. Pamiętajcie, by cały czas mieszać – masa lubi przywierać. po 10-15 minutach, gdy masa zmieni kolor na karmelowy, zdejmujemy ją z kuchenki i mieszamy z pokrojonymi w mniejsze kawałki śliwkami.
Potem wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na tym etapie można udekorować płatkami soli gruboziarnistej. Całość idzie do lodówki. Gdy całkiem wystygnie, pozwoli się pokroić.
Takie krówki mogą pełnić rolę słodkiego upominku prosto z serca! Smacznego!