Przepis na placki ziemniaczane z jeżynami lub malinami

przepis na placki ziemnaczane z jeżynami

Czy jest na świecie ktoś, kto nie lubi malin i jeżyn? Czy jest na świecie ktoś, kto nie lubi placków ziemniaczanych? No właśnie! Chyba nie ma osoby, której nie smakowałyby takie placki z malinami lub jeżynami.

Składniki:
70 dag ziemniaków
4 łyżki mąki
2 żółtka
sól
olej
szklanka kremówki
2 łyżki cukru
maliny lub/i jeżyny

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach, odlewamy zebrany płyn. Dodajemy mąkę, żółtka i sól, a następnie dokładnie mieszamy. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy z obu stron nieduże placki.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Placki podajemy z bitą śmietaną i owocami.

Pyszności na zdjęciu wykonała Pani Maria Konieczna. 

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
 
ZOBACZ TAKŻE:latoowoceprzepisy