Składniki:
0,3 litra miodu,
1 kg mąki,
200g cukru,
200 g masła,
1 łyżka kakao,
2 małe opakowania przyprawy do piernika,
100 ml mleka,
2 jajka,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować i za pomocą foremek wycinać kształty.
Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po wystygnięciu ozdabiamy najpierw lukrem (1 kg cukru pudru, kilka kropel z cytryny i ciapła przegotowana woda) o konsystencji gęstej śmietany, następnie orzechami, rodzynkami, suszonymi morelami, posypką, czekoladą, migdałami itp.
*Przepis na pierniczki przysłała Pani Monika Remiasz. Pomagała Córeczka Ola. Ola otrzymuje od nas upominek