Bogata w witaminy C, A, beta-karoten i żelazo. Zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas. Wzmacnia wzrok, działa moczopędnie, usprawnia trawienie oraz przyswajanie pokarmów. Natka pietruszki, bo o niej mowa, to prawdziwy, polski superfood! I wcale nie trzeba jeść jej tylko w formie, nielubianego przez dzieci, dodatku do zup.
Składniki:
* słonecznik łuskany – ½ szklanki
* natka pietruszki – 2 pęczki
* sok z cytryny -1 łyżka
* skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
* czosnek – 1 ząbek
* oliwa z oliwek – 100 ml
* starty parmezan – 15 g
* sól i pieprz do smaku
* chleb tostowy pełnoziarnisty
Wykonanie:
Słonecznik namoczyć na noc w wodzie, następnie odcedzić na sitku i osuszyć. Dodać listki natki pietruszki, sok i skórkę z cytryny, czosnek, oliwę, parmezan, oraz szczyptę soli i pieprz. Całość zmiksować blenderem do uzyskania grudkowatej, równomiernie rozdrobnionej pasty.
Kromki chleba tostowego pokroić na paski o grubości ok. 1 cm. i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Delikatnie skropić oliwą z oliwek i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pieczywo się zarumieni i będzie chrupiące. Paluchy po wystygnięciu przekładamy do miseczki i podajemy z pesto pietruszkowym.
Smacznego!