Otrzymamy 14-16 sztuk
SKŁADNIKI:
3 kubki mąki
1/3 kubka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
kubek maślanki
1/3 kubka wody
1 rozmącone jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
olej roślinny, do smażenia
cukier puder, do posypania
PRZYGOTOWANIE:
1. Do średniej miski wsyp 2 i 1/4 kubka mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i gałkę muszkatołową. Wymieszaj wszystko dokładnie.
2. W dużej misce wymieszaj maślankę, wodę, jajko i ekstrakt waniliowy. Dodaj suche składniki z drugiej miski i wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Wyjmij ciasto z miski i połóż na blat posypany resztką mąki. Krótko wyrabiaj ciasto, a następnie uformuj z niego kwadrat o grubości ok. 1,5 cm. Jeśli ciasto nadal się lepi, posyp je odrobiną mąki. Następnie pokrój je na kwadraty wielkości ok. 6 cm.
4. Nadeszła pora smażenia. Pamiętaj, żeby poprosić kogoś dorosłego o pomoc! Wlej ok. 5 cm oleju roślinnego do garnka z grubym dnem i rozgrzej go do temperatury ok. 160º C. Sprawdzaj temperaturę oleju specjalnym termometrem. Jeśli olej rozgrzeje się za bardzo, zmniejsz temperaturę lub wyłącz palnik.
5. Ostrożnie wkładaj po 3 kwadraty ciasta do rozgrzanego oleju. Smaż je przez 3 minuty, przewróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmuj pączki i układaj je na papierowe ręczniki do wyschnięcia. Posyp pączki cukrem pudrem. Smacznego!
Kanapka Po Boy
1 porcja
SKŁADNIKI:
bagietka lub duża pajda francuskiego chleba
majonez
posiekana sałata
kawałki pomidora
plastry pieczonej wołowiny
1/4 do 1/2 kubka ciepłego sosu z pieczonej wołowiny
PRZYGOTOWANIE:
1. Przekrój bułkę lub chleb wzdłuż na pół i lekko opiecz obie połówki.
2. Dolną połówkę posmaruj majonezem. Połóż na nią sałatę, pokrojone pomidory i dużo wołowiny. Polej sosem.
3. Przykryj kanapkę drugą połówką bułki. Podawaj od razu.
Jammin’ Jambalaya
Otrzymamy 6 do 8 porcji
SKŁADNIKI:
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 filety z piersi z kurczaka pokrojone w cienkie paski
200 g gotowanej i cienko pokrojonej kiełbasy andouille
1 średnia cebula, posiekana
2 duże selery naciowe, posiekane
1 mała papryka, oczyszczona z pestek i pokrojona
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1/4 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
kubek krojonych pomidorów z puszki
2 kubki nieugotowanego białego ryżu
4 kubki rosołu z kury
2 łyżeczki sosu Worcestershire
1 łyżeczka sosu z ostrej papryczki
PRZYGOTOWANIE:
1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku lub patelni. Na sporym ogniu smaż filety z kurczaka przez ok. 5 minut. Zmniejsz ogień do średniego.
2. Dodaj kiełbasę, cebulę, selera, paprykę, czosnek i wymieszaj. Posyp solą i pieprzem i znowu wymieszaj. Gotuj wszystko przez 5 minut mieszając od czasu do czasu.
3. Dodaj pokrojone pomidory i nieugotowany ryż. Wlej rosół i doprowadź do wrzenia.
4. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię pokrywką. Duś jambalayę do czasu, aż ryż będzie miękki, ok. 20 minut. Dodaj sos Worcestershire oraz sos z ostrej papryczki i wymieszaj.
Lemoniada
Otrzymamy 6-7 szklanek
SKŁADNIKI:
2 szklanki wody
2/3 szklanki świeżego soku z cytryny (z ok. 2 cytryn)
1/3 szklanki cukru
4 listki mięty
1 litr piwa imbirowego
PRZYGOTOWANIE:
1. W średniej misce wymieszaj wodę, sok z cytryny, cukier i listki mięty. Odstaw na 30 minut.
2. Przelej do dzbanka i dodaj piwo imbirowe.
3. Podawaj napój z kostkami lodu, w wysokich szklankach.
Cukrowe ciasteczka tatki La Buff
Otrzymamy ok 50 szt. (w zależności od ich wielkości)
SKŁADNIKI:
3 i 1/2 kubka mąki
1/2 łyżeczki soli
kubek miękkiego masła
2/3 kubka cukru i dodatkowo do posypania
1 duże jajko
1 łyżka stołowa jasnego syropu kukurydzianego
1 łyżka stołowa ekstraktu waniliowego
lukier (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
1. W małej misce wymieszaj mąkę i sól. Odstaw na później.
2. W dużej misce, za pomocą drewnianej łyżki utrzyj masło z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko, syrop kukurydziany i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę mąki i soli.
3. Podziel ciasto na dwie części. Każdą połóż na talerzu, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 lub 2 godziny. Ciasto powinno być twarde, by dało się je rozwałkować.
4. Rozgrzej piekarnik do 190º C. Wyjmij najpierw jeden talerz z ciastem. Ciasto połóż pomiędzy dwa arkusze woskowanego papieru i rozwałkuj do grubości ok. 1/2 cm. Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka. Resztki ciasta rozwałkuj ponownie żeby można było wyciąć więcej ciasteczek. To samo zrób z ciastem z drugiego talerza.
5. Ułóż ciasteczka na suchym papierze do pieczenia zostawiając pomiędzy nimi odstęp ok. 2 cm. Posyp ciasteczka cukrem, chyba że planujesz je zamrozić.
6. Piecz ciasteczka do czasu, aż będą jasno brązowe na brzegach, 8-10 minut. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. Możesz udekorować je lukrem.
Żabie babeczki
Otrzymasz ok. 25 szt.
SKŁADNIKI:
niebieski barwnik spożywczy
kubek lukru
12 upieczonych babeczek
12 dużych zielonych żelków
24 chipsy z białej czekolady
czarny lukier do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Dodaj niebieski barwnik spożywczy do kubka lukru i mieszaj, aż otrzymasz kolor błękitny. Pokryj nim babeczki.
2. Na każdej babeczce zrób żabie oczy. Przekrój żelek na pół i wetknij w obie połówki, blisko dolnej krawędzi, po jednym czekoladowym chipsie. Czarnym lukrem zrób źrenice na każdym białym czekoladowym chipsie.
3. Delikatnie wetknij żabie oczy w niebieski lukier na babeczkach.
Nie oglądaliście jeszcze „Księżniczki i Żaby”? Najwyższa pora!