Przepis na jajka marmurkowe faszerowane awokado i wasabi

przepis na jajka marmurkowe faszerowane wasabi i awokado

NIesamowicie wyglądająca ozdoba stołu wielkanocnego i pyszna przekąska.

Efekt “marmurka” na jajkach uzyskuje się poprzez trzymanie ich w gorącym ciemnym płynie.

Co potrzebujesz żeby zrobić marmurkowe jajka:

  • jajka
  • barwnik spożywczy lub w zdrowszej wersji – zmiksowane mrożone jagody z wodą  lub sok jagodowy bez cukru
  • ocet
  • 1/2 awokado 
  • 1 łyżeczka pasty wasabi 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól
  • czarny sezam do posypania jajek

Jak zrobić marmurkowe jajka:

Zagotuj jajka w wodzie 6-7 minut. Potem ostudź w zimnej wodzie aby skorupka odchodziła później bez problemów.Gdy już ostygną delikatnie stukaj nimi w twardą powierzchnię, tak by strzaskać skorupkę ale nie spowodować jej odpadnięcia.

Potem wymocz jajka w gorących rozpuszczonym gorącym barwniku spożywczym lub soku z jagód. 

Jeżeli używasz barwnika – możesz go zmyć już po 30 minutach.  W przypadku soku z jagód – jajka muszą w nim leżeć 6-10 godzin. Wyjmij jajka z płynu, przetrzyj octem, żeby utrwalić kolor.

Obierz jajka ze skórki. Żółtka zmiksuj z awokado i wasabi. Dodaj sok z cytryny i sól do smaku. Teraz już możesz wycisnąć zielony krem na jajka i posypać czarnym sezamem.

Smacznego!