Przepis na domowe ptysie z bitą śmietaną

przepis na domowe ptysie z bitą śmietaną

Łatwe i pyszne! Dzieci mają przy nich mnóstwo zabawy, a mamy niech się nie martwią – bita śmietana ma (podobno) mniej kalorii niż krem.

Ciasto na ptysie przyrządzamy dokładnie tak, jak ciasto karpatkowe.

Na ciasto będziecie potrzebować:
– szklankę wody
– pół paczki masła
– szklankę mąki pszennej
– 4 jajka

Wodę gotujemy z masłem, a po jego rozpuszczeniu powoli dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy (ciasto łatwo przywiera), aż do uzyskania grudkowatej lepkiej masy. Studzimy. Po wystudzeniu dodajemy jajka i miksujemy dość długo aż do uzyskania głądkiego ciasta. Nakładamy do szprycy do kremów i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dzieci mają tu pole do popisu.

Można w ten sposób tworzyć okrągłe ptysie lub podłużne eklerki. Jeśli nie wychodzą dokładnie takie same, spokojnie, jakoś się je potem „dopasuje”  Nakładanie ciasta łyżką także się sprawdzi. Z podanej porcji wyszło nam ok. 2,5 blachy ciasteczek.

Gdy ciastka się pieką (do zarumienia, w temperaturze 200 C, około pół godziny), ubijamy śmietanę kremówkę (u nas 36%) z cukrem pudrem. Ponieważ ciastka nie mają cukru, warto dodać do śmietany odrobinę więcej. Po wystudzeniu ciastek, nakładamy (szprycą lub łyżką) śmietanę i schładzamy całość w lodówce. Tutaj także dzieci mają sporo zabawy.

Ptysie najlepiej smakują następnego dnia posypane cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się tutaj także krem budyniowy (karpatkowy).

Smacznego
Anna Perlińska-Supeł