Przepis na owocową sałatkę z arbuzem i melonem

przepis na sałatkę z arbuzem i melonem

Na upalne dni nie ma nic lepszego od chłodnej, owocowej przekąski. Latem owoce nie są drogie i wszyscy chętnie się nimi zajadają. Arbuzowy statek, którego robimy „rodzinnie” (ja, mąż i synek) sprawdza się świetnie jako poobiedni deser i kolorowa odmiana w czasie mięsno-grillowych spotkań.

Przepis na owocowy, orzeźwiający deser dla całej rodziny.

Do zrobienia  statku potrzebujemy:

– połowę melona oraz plaster arbuza
– inne owoce według uznania (nektarynki, truskawki, banany, mandarynki, winogrono)
– wykałaczki lub dłuższe patyczki szaszłykowe
– małych ochotników do układania owoców w fantazyjne mozaiki

Wykrawamy miąższ z melona, nie naruszając skórki. Większe owoce kroimy w kostkę, mniejsze pozbawiamy szypulek, łupinek itp. I tutaj praca mamy/taty się kończy, reszta to już zadanie dla małych artystów

Nadziewamy owoce w dowolnych kombinacjach. Możemy na przykład wziąć dłuższe patyczki i je także ozdobić jeszcze borówkami.

przepis na arbuzowe szaszłyki

Potem wbijamy patyczki w skórkę melona – jeden obok drugiego. Wstawiamy na godzinę do lodówki, a później zjadamy ze smakiem

Smacznego!