Mamy oczywiście nadzieję, że nasze dzieci nie będą chorować 🙂
Dodatkowo dziś chcemy na chwilę zatrzymać się przy słodkich burakach jako źródło witamin oraz minerałów wapnia, magnezu, sodu, potas oraz dwóch rzadkich metali jak rubid i cez, zawierają betaninę która wpływa na właściwe funkcjonowanie wątroby i przewodów żółciowych oraz pracy woreczka żółciowego wspomagają lecznicze w otyłości, zaparć i chorób nerek.
Są pomocne w leczeniu przeziębień, mają działanie wykrztuśne przy kaszlu – sok z burków pity rozcieczońy wodą pomagają zachować równowagę kwasowo- zasadową usuwają kwas moczowy z organizmu mają działania bakteriobójczo poprawiają krążenie usuwając powstające zakrzepy krwi
bogactwo kwasu foliowego – polecany kobietą w ciąży stosowany przy leczeniu nowotworów.
Polecamy sok ze świeżych warzyw. 2 części marchwi, 12 części buraków i część selera. Sok rozcieńczyć ciepłą wodą w stosunku 1:1 i pić bardzo powoli.
Warsztaty i seminaria
Serdecznie zapraszamy dyrektorów i nauczycieli przedszkoli w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org na cykl seminariów, których celem jest upowszechnienie wiedzy na temat prawidłowego żywienia dzieci przedszkolnych, w celu zapewnienia zdrowia i prawidłowego rozwoju.
Seminaria są prowadzone pod patronatem Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.
Harmonogram
23 XI 2012 Dieta naturalna w przedszkolach
14 XII 2012 Cukier w diecie dziecka – wpływ na naukę, naturalne izdrowe zamienniki
11 I 2013 Ekonomiczne aspekty diety naturalnej
8 II 2013 Zalecenie i schematy wprowadzania diety naturalnej do przedszkoli
1 II 2013 Gotowanie bez sztucznych dodatków – zioła i przyprawy w kuchni
Więcej informacji na stronie http://www.zdrowyprzedszkolak.org/poznan/





