Miód jest jednym z najstarszych i najbardziej naturalnych produktów spożywczych na świecie. Jego unikalne właściwości sprawiają, że jest ceniony zarówno w kuchni, jak i w medycynie oraz kosmetyce. O wszystkich tych zaletach przekonamy się podczas imprezy w chorzowskim skansenie
Po raz kolejny wspólnie ze Śląskim Związkiem Pszczelarzy w Katowicach zaprosimy do udziału w pokazach wirowania miodu czyli wydobywania go z plastra oraz lania świec woskowych.
W zagrodzie sołtysa pasieka edukacyjna „Skrzydlaci Przyjaciele” zaprezentuje sprzęt pszczelarski i ul pokazowy oraz poprowadzi warsztaty „Jak żyją pszczoły”. Edukatorzy ze skansenu zaproszą na zajęcia podczas których najmłodsi goście będą malować prawdziwy ul w przygotowane wcześniej wzory oraz warsztaty wykonywania świec z pszczelej węzy. Zagroda z Frydka będzie miejscem prezentacji zabytkowego, unikalnego sprzętu pszczelarskiego oraz pokazów i warsztatów prac pszczelarskich. Przy chałupie z sołtysa odbędzie się wyjątkowy konkurs – producenci wystawią swe miody tak, by goście wydarzenia mogli ich spróbować i wybrać najlepszy. Ogłoszone zostaną takze wyniki konkursu kulinarnego “Miodowe Maszkety”.
Oczekiwanym wydarzeniem tegorocznego Dnia Miodu będą wykłady profesora Artura Stojko specjalizującego się w apiterapii czyli leczniczych właściwościach miodu. O szerokim zastosowaniu miodu i produktów pochodnych dowiemy się także bezpośrednio od producentów, którzy rozstawią się ze stanowiskami prosto od pszczelarzy.
Impreza współorganizowana przez Śląski Związek Pszczelarzy w Katowicach.
Wydarzenie odbywa się pod patronatem honorowym Marszałka Województwa Śląskiego Wojciecha Saługi.