Weleda
Weleda Baby

Wielkanoc w Muzeum Narodowym Rolnictwa w Szreniawie

Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie
🗺 mapa
📅 sobota 27.03.2021 do niedziela 28.03.2021
Wznawiamy stopniowe otwieranie się dla publiczności Muzeum Narodowego Rolnictwa w Szreniawie
Wraz z nadejściem wiosny, jak co roku, zapraszamy do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, tym razem na cykl wydarzeń online poświęcony tematyce zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy. Niestety sytuacja pandemiczna nie pozwala nam zorganizować tak lubianego i licznie odwiedzanego Jarmarku wielkanocnego, za to w dniach 27-28 marca o godzinie 11.00, 13.00, 15.00 i 17.00 zaprosimy Państwa do udziału w zajęciach online. Mamy nadzieję, iż razem z nami na warsztatach wykonacie Państwo palmę wielkanocną lub tradycyjną pisankę, a także przypomnicie sobie dawne zwyczaje i obrzędy przedświąteczne i świąteczne. Nasza kamera odwiedzi też stęsknione za zwiedzającymi muzealne zwierzaki! Szczegółowy harmonogram spotkań online podajemy poniżej, łącznie z wykazem materiałów, które należy zgromadzić przed zajęciami. W tych dniach, podczas spotkań online, będzie można także wziąć udział w licznych konkursach z nagrodami!

 

Harmonogram spotkań online
(szczegóły konkursów zostaną podane po spotkaniach)

Sobota 27 marca
godz. 11.00 Premiera filmu pt. Co za panna ta Marzanna, maikiem-gaikiem żegnana, przed dyngusem zatapiana?
godz. 13.00 O palmach wielkanocnych – warsztaty

Potrzebne materiały:
drucik florystyczny 0,7 mm, patyk do grilla lub inny ok. 30 cm, gałązki bukszpanu, wierzby z kotkami, kwiaty papierowe z bibuły (kolorowa krepa) oraz opcjonalnie wstążki.
Na zakończenie konkurs z nagrodami
godz. 15.00 Świąteczne spotkanie ze zwierzętami
Na zakończenie konkurs z nagrodami
godz. 17.00 Z wielkanocnego stołu – biała kiełbasa
O tradycjach wielkanocnego stołu z przepisami na białą kiełbasę.

Niedziela 28 marca
godz. 11.00 Czy każda „pisanka” to pisanka?

Potrzebne materiały:
-technika batikowa: zapałka, świeczka, szpilka, ugotowanie białe jajo, barszcz czerwony instant w kubeczku.
-technika rytownicza: ugotowane jajo w łupinach cebuli (0,5 l wody, 3 garści łupin z cebuli, gotować ok 1 h) lub zabarwione na brązowo barwnikiem sztucznym, nożyk do tapet lub do warzyw.
Na zakończenie konkurs z nagrodami.
godz. 13.00 Muradyny, żandary, siwki czyli świętowanie w Wielkopolsce
Na zakończenie konkurs z nagrodami.
godz. 15.00 Tradycje wielkiego tygodnia
Na zakończenie konkurs z nagrodami.
godz. 17.00 Z wielkanocnego stołu – żurek
O tradycjach wielkanocnego stołu z przepisami na tradycyjny żurek.

Zapraszamy

 

654 ocen
4.95
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent