Jak najprościej przenieść się do dowolnego kraju na świecie? Za pomocą kuchni. Wyruszcie razem z nami w kulinarną podróż do Rumunii. W trakcie warsztatów poznamy bogactwa, a zarazem prostotę kuchni rumuńskiej w wersji wegetariańskiej. Wspólnie przygotujemy ciorba de burta, czyli “flaki” po rumuńsku z boczniakami w roli głównej, zasusca – pastę z bakłażana oraz kultową mamałygę. Na deser wyczarujemy papanași, czyli podawane na ciepło, słodkie pączki z serem tofu.
Gotować będziemy pod okiem Faloviec. Kuchnia roślinna, a wspierać nas będzie Agnieszka Kołodyńska-Walków – autorka książki “Przy rumuńskim stole”, która opowie fascynujące historie o kuchni rumuńskiej a także udzieli porad i wskazówek.
Warsztaty przeznaczone są dla osób od lat 10. W przypadku osób niepełnoletnich, konieczny jest udział opiekuna.
Wydarzenie towarzyszy wystawie „Nicolae Grigorescu. Malarz rumuńskiego etosu”.
INFORMACJE PRAKTYCZNE:
- kiedy: 25.08.2024 (niedziela)
- czas: godz. 12:00-15:00
- miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, ul. Cystersów 19
- prowadzenie: Faloviec. Kuchnia roślinna
- koszt: wydarzenie bezpłatne
- obowiązują zapisy (liczba miejsc ograniczona): zapisy@mng.gda.pl
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania: Wystawa czasowa „Nicolae Grigorescu”