Fisher Price
rysuj

Jak najprościej przenieść się do dowolnego kraju na świecie? Za pomocą kuchni. Wyruszcie razem z nami w kulinarną podróż do Rumunii. W trakcie warsztatów poznamy bogactwa, a zarazem prostotę kuchni rumuńskiej w wersji wegetariańskiej. Wspólnie przygotujemy ciorba de burta, czyli “flaki” po rumuńsku z boczniakami w roli głównej, zasusca – pastę z bakłażana oraz kultową mamałygę. Na deser wyczarujemy papanași, czyli podawane na ciepło, słodkie pączki z serem tofu.

Gotować będziemy pod okiem Faloviec. Kuchnia roślinna, a wspierać nas będzie Agnieszka Kołodyńska-Walków – autorka książki “Przy rumuńskim stole”, która opowie fascynujące historie o kuchni rumuńskiej a także udzieli porad i wskazówek.

film

Warsztaty przeznaczone są dla osób od lat 10. W przypadku osób niepełnoletnich, konieczny jest udział opiekuna.

Wydarzenie towarzyszy wystawie „Nicolae Grigorescu. Malarz rumuńskiego etosu”.

INFORMACJE PRAKTYCZNE:

  • kiedy: 25.08.2024 (niedziela)
  • czas: godz. 12:00-15:00
  • miejsce: Oddział Etnografii Muzeum Narodowego w Gdańsku, ul. Cystersów 19
  • prowadzenie: Faloviec. Kuchnia roślinna
  • koszt: wydarzenie bezpłatne
  • obowiązują zapisy (liczba miejsc ograniczona): zapisy@mng.gda.pl

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach zadania: Wystawa czasowa „Nicolae Grigorescu”

154 ocen
5.00
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent