21 grudnia 2021, godzina 18.00
Menu: zimowa granola, krówki, własna czekolada, ciasto „zrób to sam”, cukry smakowe
Klub Pieczenia Chleba: nietypowo, bo pieczemy sernik zamiast klasycznego rodzaju pieczywa, ale ten sernik dotrwa Wam do świąt i będzie pyszny (start o godzinie 17.00)
Warsztaty on-line to forma zajęć, które dobrze sprawdziły nam się w wiosennym lockdownie i postanowiliśmy pozostawić je w programie na stałe w częstotliwości 1-2x miesiąc. Warsztaty on-line – jak? Robicie zakupy według listy przesłanej Wam wcześniej, sprawdzacie, czy macie wszystkie sprzęty (na pewno!), zapisujecie się wcześniej, dostajecie listę zakupów, w dniu warsztatów otrzymujecie link do połączenia video, podczas którego gotujecie na żywo z osobą prowadzącą i całą grupą. W soboty warsztaty trwają ok. 2 godzin, a 1 godzinę wcześniej uruchamiamy dodatkowo Klub Pieczenia Chleba – dla chętnych, za każdym razem przygotowujemy w nim inny wypiek. Warsztaty w środy dla dorosłych organizujemy bez Klubu Pieczenia Chleba i trwają ok. 1,5-2h w zależności od tematu.
Termin: 21 grudnia 2021, godzina 18.00
Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: http://bookmeacookie.pl/index.php/warsztatyonline/
CZAS TRWANIA: ok. 2 godzin
PROWADZENIE
Joanna Mentel – psycholog, instruktorka i nauczycielka gotowania z 12-letnim doświadczeniem w pracy z dziećmi i młodzieżą, twórczyni Book me a cookie i Dzieciaków w formie, uczy gotować, kręci kulinarne filmy instruktażowe, wykonuje sesje kulinarne, a ostatnio realizuje wszystkie projekty zero-waste, na które nie miała czasu wcześniej: szyje maseczki oraz woreczki wielorazowe na warzywa i owoce, tworzy ekologiczne kosmetyki i domową chemię na własny użytek, piecze chleby, sadzi zioła, robi woskowijki.
SPRAWY ORGANIZACYJNE
- warsztaty trwają ok. 1,5-2 godzin. W trakcie przygotowujemy minimum 3 potrawy + dużo rozmawiamy o niemarnowaniu, mądrym wykorzystywaniu jedzenia, sezonowych produktach. Pracujecie na własnych produktach, ale nie są one skomplikowane, wszystkie są łatwo dostępne, tanie i obok „dziwnych” produktów, typu mleko kokosowe, zawsze piszę możliwe łatwiej dostępne zamienniki, np. zwykłe mleko, woda, śmietana kremówka.
- Mamy więcej czasu, przygotowujemy dużo jedzenia, a ja mogę Wam nareszcie poopowiadać o produktach dokładniej.
- W warsztatach mogą brać udział same dzieci lub dzieci i rodzice – dowolnie.
- Można zamieniać wszystkie przepisy na wersję wegańską/bezglutenową/bez orzechów/bez jaj.
- Korzystacie z własnych sprzętów i składników, macie swobodny dostęp do wszystkich materiałów.
- W trakcie warsztatów łączymy formę wideokonferencji i warsztatów oraz korzystamy z tablicy interaktywnej, rozrysowujemy schematy, rozpisujemy składniki, a po każdych warsztatach otrzymujecie zestaw przepisów.
- Dużo informacji na temat niemarnowania, ponownego wykorzystania różnych składników spożywczych, racjonalnego gotowania.
- Tematy ustalane są wcześniej, otrzymujecie je po zapisaniu się na warsztaty razem z listą składników i sprzętu (sprzęty na pewno wszyscy mają w domach, nie trzeba niczego dokupować) – przed każdymi zajęciami podaję Wam listę produktów, które mogą się przydać i ewentualne zamienniki, które możecie mieć w domu, a po które nie będzie Wam się chciało chodzić do sklepu.
KOSZT
- koszt warsztatów 40pln za jedne zajęcia – pracujecie na własnych składnikach, są tanie i ogólnodostępne, dostajecie dużo informacji i gotujecie w całości tylko dla siebie (czas trwania: 90-120 minut)
- Klub Pieczenia Chleba – dla osób zapisanych na późniejsze warsztaty w tym samym dniu +10pln (czas trwania: 60 minut), dla osób, które chcą dołączyć tylko na Klub Pieczenia Chleba: 30pln, w przypadku zapisu minimum dwóch osób na warsztat odbywający się później w tym samym dniu: Klub Pieczenia Chleba jest płatny jak za jedną osobę, czyli +10pln
- płatność – przelewem na konto przed/po zajęciach – płatność po ustaleniu terminów, kiedy chcecie dołączyć oraz dodaniu Was do grupy warsztatowej. Możliwość płatności na kilka kolejnych zajęć jednym przelewem przed/po zajęciach lub gotówką przy okazji pojawienia się na zajęciach stacjonarnych.
- numer konta do płatności: Joanna Mentel Ciasta i książki ING PL 46 1050 1445 1000 0092 7930 7889 w tytule: imię i nazwisko uczestnika_warsztaty online
ZAPISY – JAK DOŁĄCZYĆ?
Zapisy smsowo, telefonicznie (+48 791 487 666, prowadząca Asia Mentel) lub mailowo: kontakt@bookmeacookie.pl
Pisać, dzwonić i smsować można przez cały dzień.
Zapraszamy!
Book me a cookie
Book me a cookie organizuje regularne warsztaty kulinarne w Krakowie. Dla dzieci,nastolatków i dorosłych, dla jadków i niejadków, osób uczulonych na różne produkty spożywcze, mających specjalne diety – dostosowujemy składniki pod wszelakie alergie pokarmowe. Z …
+ 48 791 487 666 pon-pt: 9-18
bookmeacookie@gmail.com
http://bookmeacookie.pl
facebook