Na pierniki czeka się cały rok. My czekamy cały rok! Ile cynamonu, czy koniecznie trzeba dodawać anyżu i po co w piernikach kakao. Jaki miód, ile masła i czy pierniki bezglutenowe mają sens. Jak ozdobić, czym ozdobić, co to jest lukier królewski i dlaczego doradzamy absolutnie zawsze dekorować tylko takim. Dużo pytań, jeszcze więcej odpowiedzi, więc nie rozwlekamy się zbytnio, bo o piernikach możemy opowiadać z podekscytowaniem w nieskończoność. Przyjdźcie i przekonajcie się sami, bo w menu:
- Część wstępna-teoretyczna: jak dobierać mąkę, ile wcześniej powinno się zrobić ciasto, czy da się wypiec pierniki last-minute, ile wcześniej powinno dojrzewać ciasto i czy musi, czym różni się lukier klasyczny od królewskiego, jak dobierać dodatki na dekoracje, różne style dekorowania
- Pierniki klasyczne i długodojrzewające
- Pierniki z powidłami (wypiekanie ciasta piernikowego z nadzieniem)
- Dekoracja: lukier od podstaw, dodatki eko, dodatki cukrowe, posypki, cukrowe confetti, kolorowe lukry
- Samodzielna praca z barwnikami spożywczymi
- Pakowanie na prezenty i ozdoby piernikowe na choinkę
WARSZTATY PIERNIKOWE – WYPIEKANIE I DEKORACJA
11.12.2020, godzina 18:00 oraz 15:00
Koszt: 140 pln/od osoby.UWAGA! Na miejscu dostępne będą eko-pudełka w cenie 1pln/sztukę, w które można zapakować ciasteczka i przewiązać wstążkami, by spełniały rolę prezentu.Zapisy: kontakt@bookmeacookie.pl lub +48 791 487 666.
Zapraszamy!
WAŻNE INFORMACJE
Warsztaty odbywają się w studiu Book me a cookie przy ul. Czerwonego Prądnika 8/8, wejście z klatki A.
Rozpoczynamy o godzinie 18.00 oraz wcześniejsza grupa o godzinie 15:00, warsztaty trwają ok. 2-2,5 godziny, na miejscu oprócz samych warsztatów czekają na Was fartuchy i napoje (zimne i gorące). Wszystkie potrawy, które przygotujecie możecie zabrać ze sobą do domu, w tym celu przynieście ze sobą pudełka wielorazowe i/lub słoiki. Na miejscu możecie też zawsze kupić jednorazowe ekologiczne pudełka (z trzciny cukrowej, wióru drzewnego, kukurydzy, papierowe) w cenie 1pln/sztukę.
Prowadzi:
Joanna Mentel – instruktor i nauczyciel gotowania, prowadzi warsztaty, szkolenia i zajęcia kulinarne głównie w Krakowie i Warszawie. Właścicielka Book me a cookie, dużego projektu szkoleniowego połączonego z bazą przepisów i blogiem, z wykształcenia psycholog i dziennikarka, trenerka sensoplastyki, dogoterapeutka, autorka książki „Gotuj z dzieckiem” (2017) i współautorka „Czasu na kawę” (2019). Prowadzi szkolenia i warsztaty w języku polskim, angielskim i migowym, pracuje z osobami dorosłymi, dziećmi, uczestnikami ze specjalnymi potrzebami, osobami głuchymi, nadwrażliwymi i z zaburzeniami sensomotoryki. Szaleńczo uwielbia gotować, wymyślać receptury, dopracowywać przepisy, eksperymentować z przyprawami i konsystencjami. Bardzo nie lubi marnować jedzenia.
KOSZT I ZAPISY
Koszt warsztatów jest zmienny, prosimy sprawdzać pod konkretnym tematem cenę zajęć. W cenie oprócz warsztatów (wszystkich składników, sprzętów, materiałów) są zawarte napoje (kawa, herbata, świeża sezonowa lemoniada, woda), fartuchy na czas trwania warsztatów i rękawiczki jednorazowe dla każdego uczestnika.Obowiązuje przedpłata zaliczki (30%) lub całości kwoty za warsztaty na konto:Joanna Mentel Book me a cookieING PL 46 1050 1445 1000 0092 7930 7889w tytule: imię nazwisko uczestnika_temat warsztatów
W przypadku rezygnacji z warsztatów nie później niż 48 godzin przed zajęciami zwracane są wszystkie koszty warsztatów oprócz zaliczki. W przypadku późniejszej rezygnacji (48 godzin liczone od godziny rozpoczęcia zajęć), opłata nie jest zwracana.
W wyjątkowych przypadkach możliwa jest płatność już na zajęciach w dniu warsztatów – zapytajcie o taką możliwość w momencie zapisów.
Liczba miejsc jest mocno ograniczona (max 6 uczestników na warsztat). Zapisy telefonicznie: Joanna Mentel +48 | 791 487 666 lub mailowo kontakt@bookmeacookie.pl
DZIAŁANIE W ZWIĄZKU Z SYTUACJĄ COVID-19
- warsztaty kulinarne są w pełni dostosowane do wymogów sanitarnych obowiązujących zarówno w minionej sytuacji zaostrzonego rygoru sanitarnego w obliczu pandemii COVID-19, jak i do obecnych wytycznych oraz zaleceń MEN, Ministra Zdrowia oraz Sanepidu
- w studiu, gdzie odbywają się warsztaty, dostępne są żele i płyny do dezynfekcji, studio i sala warsztatowa są czyszczone i dezynfekowane przed każdymi warsztatami oraz przed i po każdej grupie warsztatowej
- tematy i sposób prowadzenia warsztatów są w pełni dostosowane do obecnej sytuacji; menu warsztatów zakłada przygotowanie potraw, które każdy uczestnik przygotowuje osobno, z własnego zestawu składników, które otrzymuje na warsztatach i które przygotowane są tylko dla niego; wyjątkiem w dzieleniu się składnikami są osoby spokrewnione ze sobą, jeśli wyrażą taką chęć
- uczestnicy i prowadzący zobowiązani są przestrzegać wymagań sanitarnych (mycie i dezynfekcja rąk, mycie warzyw/owoców/jajek przed przystąpieniem do pracy, fartuchy, związane włosy, zakrycie ust i nosa)
- przed zajęciami każdy uczestnik będzie zobowiązany zapoznać się i wypełnić oświadczenie związane z zaostrzonymi zasadami higieny i bezpieczeństwa sanitarnego obowiązującymi na warsztatach oraz wyrazić zgodę na każdorazowy pomiar temperatury przed wejściem na warsztaty wraz z oświadczeniem o swoim stanie zdrowia
- wielkość grup warsztatowych – maksymalnie 6 uczestników, większe grupy będziemy starali się uruchamiać na dalszych etapach warsztatów, monitorując na bieżąco sytuację epidemiologiczną – na razie do odwołania grupy nie większe niż 6 osób
- na warsztatach dla uczestników dostępne są fartuchy – można korzystać z naszych, można również przynieść swoje
- miejcie ze sobą własny długopis
- sztućce, naczynia, miski i wszystkie sprzęty oraz zastawa używana na warsztatach jest po każdej grupie myta, wyparzana i dezynfekowana
- pracujemy zakrywając usta i nos
- w przypadku przeziębienia, gorszego samopoczucia uczestnik warsztatów jest zobowiązany do odwołania swojej obecności na warsztatach. W przypadku odbywania kwarantanny, izolacji i/lub w przypadku uzyskania pozytywnego wyniku w teście na covid-19, wymagane jest bezwzględne odwołanie swojej obecności na warsztatach
DODATKOWE UWAGI
- prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów – czasami uruchamiamy grupy dodatkowe
- grupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby 3 osób
- godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z uczestnikami zapisanymi na warsztaty osobiście
- w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla osób, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca
- prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych
Book me a cookie
Book me a cookie organizuje regularne warsztaty kulinarne w Krakowie. Dla dzieci,nastolatków i dorosłych, dla jadków i niejadków, osób uczulonych na różne produkty spożywcze, mających specjalne diety – dostosowujemy składniki pod wszelakie alergie pokarmowe. Z …
+ 48 791 487 666 pon-pt: 9-18
bookmeacookie@gmail.com
https://bookmeacookie.pl
facebook