31 października 2019 godzina 18.00 – R’lyeh Cafe
DRĄŻENIE DYNI | POMARAŃCZOWE LAMPIONY | HALLOWEENOWE DIY
Spotykamy się w samo Halloween, by nie tylko dłubać i drążyć w dyni, ale też stworzyć kilka innych ozdób idealnych na ten wieczór. Warsztaty odbywają się w R’lyeh Cafe – miejscu, które na ten wieczór będzie jak wyjęte z halloweenowego świata i przeniesione do rzeczywistości. Uczestnicy przygotują kilka różnych lampionów: mniejszych, większych, z użyciem różnych sprzętów i narzędzi do wycinania i rzeźbienia w warzywach i owocach. Do tego kulinarne halloweenowe przekąski na słodko. Uczestnicy warsztatów kulinarnych otrzymają konkretną wiedzę oraz solidną podstawę związaną z każdym tematem danego miesiąca, by w domu umieć odtworzyć nie tylko potrawy z warsztatów, ale przede wszystkim poczucć się w kuchni pewniej i bardziej intuicyjnie oraz zacząć eksperymentować z podobnymi przepisami na bazie wiedzy zdobytej podczas szkolenia.
Co w menu?
- cytrusowe lampiony – rozgrzewka przed właściwym drążeniem dużych dyń, a przy okazji wykonanie naturalnych aromatyzowanych lampionów
- Jack-o-lantern – drążenie dyni, czyli jak, czym i czemu nie największym nożem, jaki znajdziecie w domu; jakie narzędzia nadają się do carvingu, jak uzyskać subtelne wzory na dyniach i co zrobić z „bo mi się lampion zawsze potem zapada”?
- brownie w wersji halloweenowej
- halloweenowe cake popsy – połączenie ciasteczek i lizaków ozdobione przeróżnymi technikami cukierniczymi i dodatkami, fondant, cukrowa masa plastyczna, lukry, samodzielne barwienie toppingów, elementy cukiernicze do halloweenowej dekoracji
Uczestnicy proszeni są o przyniesienie ze sobą dwóch większych pudełek wielorazowych (plastikowych, szklanych, tekturowych, lunchówek, metalowych – obojętnie jaki rodzaj, byle były zamykane) oraz dużej torby (najlepiej wielorazowej) na wszystkie wyroby.
Uczestnicy proszeni są o przyniesienie ze sobą dwóch większych pudełek wielorazowych (plastikowych, szklanych, lunchówek – obojętnie jaki rodzaj, byle były zamykane i raczej nie metalowe) i jednego dużego lub dwóch mniejszych zakręcanych słoików.Wszystkie potrawy z warsztatów uczestnicy mogą próbować na warsztatach oraz dodatkowo zabrać ze sobą do domu (przygotujemy dużo jedzenia).
Koszt: 140 pln od osoby.
WAŻNE UWAGI
- prosimy sprawdzać dokładne daty i godziny pod rozpiską każdego tematu warsztatów
- czasami uruchamiamy grupy dodatkowegrupa warsztatowa uruchamia się po zebraniu minimalnej liczby osób
- godziny rozpoczęcia warsztatów mogą ulec zmianie ze względów od nas niezależnych, najczęściej o 30-60 minut, o wszystkich zmianach informujemy na bieżąco w programie i konsultujemy z uczestnikami zapisanymi na warsztaty osobiście
- w przypadku rezygnacji z warsztatów prosimy o odwoływanie – nie musicie podawać nam powodu, ale jeśli nie możecie dotrzeć na zajęcia, będzie to turbocenna informacja dla osób, które są zapisane na listę rezerwową i chętnie skorzystają z wolnego miejsca
- prosimy w momencie zapisu o zgłaszanie wszelkich alergii pokarmowych
CZAS TRWANIA w zależności od tematyki i ilości uczestników: ok. 2-2,5 godziny.
Zrelaksowana Mama
Warsztaty świadomego rodzicielstwa
Jak radzić sobie ze stresem i złością? Jak być mamą zadowoloną z życia i jednocześnie zapewnić dzieciom szczęśliwe dzieciństwo?
Naucz się porozumiewać z dzieckiem bez przemocy, wyznaczać granice, regenerować siły, świadomie przeżywać swoje macierzyństwo i cieszyć się nim.
MIEJSCE
Warsztaty prowadzimy w trzech lokalizacjach na terenie Krakowa. Przy każdym opisie warsztatów znajdziesz informację, gdzie się odbywają:
– restauracja Bal na Zabłociu, ul. Ślusarska 9. Przed kawiarnią parking dla klientów, nie obowiązuje strefa płatnego parkowania, dojazd MPK tramwajem.
– Forum Designu w dawnym hotelu Cracovia, ul. Focha 1, wejście od głównej ulicy, obowiązuje strefa płatnego parkowania, łatwy dojazd MPK autobusami i tramwajami
– R’lyeh Cafe, ul. Kurniki 3, wejście od głównej ulicy i schodkami na dół, obowiązuje strefa płatnego parkowania, łatwy dojazd MPK autobusami i tramwajami.ZAPISYliczba miejsc jest ograniczona. Obowiązują zapisy, osoby wcześniej niezapisane lub zapisane bez potwierdzenia z naszej strony nie są uwzględniane na liście. Zapisów można dokonywać telefonicznie/smsowo: 791 487 666 w dni powszechnie w godzinach 9-18, po tych godzinach tylko smsowo lub mailowo: j.mentel@gmail.comPrzy zapisie należy podać: imię, nazwisko, wybrany termin i godzinę warsztatów oraz swój numer telefonu do potwierdzenia.
CO ZABRAĆ ZE SOBĄ NA WARSZTATY?
Pojemniki wielorazowe, najlepiej dwa duże pudełka plastikowe/szklane z zamknięciem i jeden średniej wielkości słoik. W przypadku tematów słodkich sprawdzą się też zamykane puszki. W razie wątpliwości zawsze można dopytać nas przed warsztatami, co lepiej ze sobą zabrać.
Fartuchy – nie trzeba, mamy komplet różnych rozmiarów na miejscu.
PROWADZĄCA
Joanna Mentel – głównodowodząca warsztatów kulinarnych w Book me a cookie, więcej tutaj: http://blog.bookmeacookie.pl/index.php/o-mnie/
ZASTRZEŻENIE
Pomysły oraz opisy warsztatów są autorskie. Zabrania się ich kopiowania, powielania i rozpowszechniania bez zgody autorów. Autorzy zastrzegają sobie możliwość zmian w harmonogramie lub menu najpóźniej na 1 tydzień przed datą planowanych warsztatów, ze względów od siebie niezależnych, takich jak opóźnianie się sezonu na niektóre warzywa lub owoce lub w przypadku wcześniejszego ustalenia z uczestnikami zmiany terminu/godziny.
Więcej informacji: http://blog.bookmeacookie.pl/index.php/warsztatydladoroslychkrakow/
Book me a cookie
Book me a cookie organizuje regularne warsztaty kulinarne w Krakowie. Dla dzieci,nastolatków i dorosłych, dla jadków i niejadków, osób uczulonych na różne produkty spożywcze, mających specjalne diety – dostosowujemy składniki pod wszelakie alergie pokarmowe. Z …
+ 48 791 487 666 pon-pt: 9-18
bookmeacookie@gmail.com
http://bookmeacookie.pl
facebook