W ramach warsztatu uczestnicy poznają podstawy dzikiej kuchni, czyli dzikich roślin jadalnych. Historycznie dzikie rośliny były ważną częścią pożywienia, szczególnie w okresach niedoborów jak przednówek, kiedy kończyły się zapasy pożywienia w okresie przełomu zimy i wiosny. Znajomość dzikich roślin, które miały wartości odżywcze i były smaczne stanowiła podstawę przetrwania. W ramach spotkania uczestnicy poznają podstawowe gatunki jadalne rosnące na Środce, nad rzeką oraz w Eksperymentalnym Ogrodzie Dziedzictwa. Wspólnie stworzymy potrawy, które inspirowane są wyobrażeniami o kuchni Słowian, ale znane są również z historycznych i archeologicznych zapisów. Do stworzenia potraw użyjemy składniki roślinne tak, aby zapewnić dostępność również wegetarianom/weganom.

Warsztaty realizowane przez Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze w ramach projektu 1000 lat ludzi i roślin – cykl warsztatów o roślinnym dziedzictwie Ostrowa Tumskiego od wczesnego średniowiecza do współczesności.

Prowadzące: Stowarzyszenie Dziewczyny w Naturze: Sara Grolewska- Szymczak, Anna Gruszka

Miejsce zbiórki: Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa (ul. Ostrówek)

Zapisy: dziewczynywnaturze@gmail.com

Czas trwania: do 120 minut

Wiek: bez ograniczeń wiekowych

196 ocen
4.95
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent