W Łodzi startuje pierwsza w Polsce, ogólnokrajowa kampania „Szkolne smaki”.
Polskim dzieciom grozi epidemia otyłości. Odżywiają się źle w szkole i w domu – większość z nich je byle jak i byle co. W Łodzi rusza pierwszy w Polsce projekt, który nareszcie może zmienić te tendencje. Fundacje: Banku Ochrony Środowiska oraz Szkoła na Widelcu konkretnie pokażą dyrektorom szkół, kucharzom i nauczycielom, jak zdrowo, a zarazem tanio żywić dzieci w polskich szkołach. Wszystko podczas cyklu niezwykłych 10 konferencji i warsztatów w całej Polsce pod hasłem „Szkolne smaki – Szkoły Dobrego Żywienia”. Jak to zrobić zademonstruje m.in. Grzegorz Łapanowski, jeden z najbardziej znanych polskich kucharzy, propagator zdrowego żywienia.
W Polsce nikt tego jeszcze nie próbował. Wprawdzie o fatalnych nawykach żywieniowych polskich dzieci powiedziano wiele, ale dopiero teraz – dzięki udziałowi w programie „Szkolne smaki” – szkoły dostaną konkretne, twarde instrukcje, jak dobrze odżywiać młodych ludzi w podstawówkach, gimnazjach i liceach. W trakcie specjalnych warsztatów prowadzonych przez najlepszych polskich specjalistów, szkolne kucharki i intendentki mają okazję zobaczyć jak i czym karmić dzieci zdrowo. Dyrektorzy szkół zaś przekonają się,
że żywić dzieci zdrowo, nie oznacza żywić dzieci drogo.
Najważniejszy cel „Szkolnych smaków”: zmiana jadłospisu w szkolnych stołówkach i sklepikach.
„Szkolne smaki” odbędą się w 10 miastach: Łodzi, Katowicach, Lublinie, Wrocławiu, Poznaniu, Krakowie, Gdańsku, Szczecinie, Bydgoszczy, Białymstoku. Każde ze spotkań podzielone jest na dwie części:
• w pierwszej dyrektorzy szkół i intendenci dowiadują się jak ważne jest wprowadzenie zrównoważonego modelu żywienia w szkołach oraz otrzymają konkretne zestawy posiłków oraz zdrowych przekąsek do szkolnych sklepików
• w drugiej szkolne kucharki, kucharze lub przedstawiciele firm gotujących dla szkół wezmą udział w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Grzegorza Łapanowskiego.
Fakty:
• Coraz więcej polskich dzieci nie je regularnych śniadań. Ponad 20 procent z nich zadeklarowało, że je poranny posiłek od jednego do trzech razy w tygodniu. Choć w ich dziennym jadłospisie znajdują się dwie porcje owoców, to niestety nie starcza już w nim miejsca na warzywa – spożywają ich mniej niż ich rówieśnicy z innych krajów, z Portugalii, Holandii i Wielkiej Brytanii.
• Stałym elementem diety małych Polaków są łakocie. Każdego dnia wypijają około dwóch szklanek słodzonych napojów i dwa razy dziennie sięgają po słodkie oraz słone przegryzki.
• W ciągu 20 lat czterokrotnie zwiększyła się w Polsce liczba młodych ludzi z nadwagą i otyłością. Badania, które objęły ponad 25 tysięcy łódzkich dzieci w wieku 7 – 18 lat wykazały nadwagę i otyłość u 19 procent młodych ludzi. Ponad 11 procent z nich miało podwyższone ciśnienie tętnicze, a niemal 5 procent cierpiało już na nadciśnienie.
• Niemal 40 procent młodych ludzi przyznaje, że w szkołach nie powinno się sprzedawać niezdrowych i wysokokalorycznych przekąsek oraz słodzonych napojów, a 35 procent deklaruje, że jest gotowa zapłacić więcej za rzeczy zdrowe.
Czas na zmiany – czas na „Szkolne smaki”
Z badań prowadzonych przez naukowców z wrocławskiego oddziału Wyższej Szkoły Psychologii Społecznej wynika, że w ostatnich latach w Polsce o nadwadze i skutkach otyłości mówiło się bardzo wiele. Okazuje się, że tylko w latach 2005 – 2009 Polacy przeprowadzili więcej regionalnych i krajowych programów prewencji otyłości dzieci i młodzieży niż w Wielkiej Brytanii, Holandii czy Portugalii. Kłopot w tym, że programy nie wpływają na realną sytuację w szkołach. Menu jest pochodną ceny produktów i umiejętności kucharza, a do tego wszystkiego szkolne sklepiki kierują się przede wszystkim efektem ekonomicznym, a nie zdrowiem uczniów toteż sprzedają „śmieciowe” jedzenie.
– To musi ulec zmianie – mówi Barbara Lewicka – Kłoszewska, Wiceprezes Zarządu Fundacji BOŚ. Dzieci z nadwagą to przecież w przyszłości chorzy i otyli dorośli. Nie zapobiegniemy tej tendencji, jeżeli już teraz nie zrozumiemy, że zdrowie zależy bezpośrednio od sposobu odżywiania – dodaje.
Każdy uczestnik konferencji i warsztatów w ramach „Szkolnych smaków” oprócz wiedzy wyposażony zostanie m.in. w
• specjalne e-książki kucharskie z pakietem polecanych w żywieniu dzieci i młodzieży przepisów i przekąsek,
• program informatyczny przeliczający receptury na dowolną liczbę osób,
• scenariusze warsztatów kulinarnych dla dzieci
– Podczas kampanii udowodnimy w praktyce, że zdrowe, zbilansowane i jednocześnie smaczne posiłki w szkolnych stołówkach nie muszą być drogie – zapewnia Grzegorz Łapanowski – Prezes Zarządu Fundacji Szkoła na Widelcu, który poprowadzi warsztaty.
Kampania przewidziana jest na cały rok. Ostatnia z konferencji odbędzie się w grudniu w Białymstoku.
Formularz rejestracji na warsztaty
Szczegółowy program znajduje się na stronie: www.szkolnesmaki.pl