Sekrety zapomnianych profesji na zamku w Ogrodzieńcu

📅 sobota 03.07.2010 do niedziela 04.07.2010
Sekrety zapomnianych profesji na zamku w Ogrodzieńcu

3-4 lipca 2010

Tematem przewodnim tegorocznego pleneru brzmi: "Życie zaczyna się od kuchni". Przedstawimy między innymi sposoby wypieku chleba, suszenia i wędzenia mięsa oraz tajemnice gotowania potraw na ogniu w glinianych garnkach. Widowiskowym urozmaiceniem będą pokazy pracy na warsztacie ciesielskim, rogowniczym czy menniczym.

I. Dzień chleba

11.00 – 18.00 Przygotowanie paleniska kuchni pradziejowej – hubka i krzesiwo, mielenie ziarna na kamiennych żarnach, wyrabianie ciasta w drewnianych dzieżach, pieczenie podpłomyków – degustacja, możliwość samodzielnego wypieku, wypieczenie bochenka chleba w żarze, pod glinianym przykryciem.
11.00 – 18.00 osada rzemieślnicza:
– warsztat tkacki – przędzenie wełny, haft, bartko, krosno, len;
– warsztat ciesielski – wytwarzanie naczyń drewnianych, dieży, drewnianych instrumentów;
– warsztat rogowniczy – zdobienie przedmiotów z kości i rogu;
– wyrabianie dziegciu i węgla drzewnego
– przymierzalnia zbroi – kolczuga i pancerz lamelowy, stanowisko rzutu toporem do celu
– mennica – wybijanie denara Mieszka I

12.00 – wybijanie monety
13.00 – pieczenie podpłomków wraz z degustacją
14.00 – rozpalanie ognia świdrem ogniowym
14.30 – pokaz tkacki
15.00 – pieczenie chleba w żarze
16.00 – pokaz ciesielski
17.00 – omówienie stroju i uzbrojenia woja wczesnośredniowiecznego
17.30 – pokaz rogowniczy

II. Dzień wędzenia

11.00 – 15.00 pokaz wędzenia sera w drewnianej wędzarni oraz wędzenia mięsa w dymie z ogniska
11.00 – 18.00 osada rzemieślnicza:
– warsztat tkacki – przędzenie wełny, haft, bartko, krosno, len;
– warsztat ciesielski – wytwarzanie naczyń drewnianych, dieży, drewnianych instrumentów;
– warsztat rogowniczy – zdobienie przedmiotów z kości i rogu;
– wyrabianie dziegciu i węgla drzewnego
– przymierzalnia zbroi – kolczuga i pancerz lamelowy, stanowisko rzutu toporem do celu
– mennica – wybijanie denara Mieszka I
11.30 – 14.30 – wędzenie mięsa i sera – degustacja
12.00 – wybijanie denara Bolesława Chrobrego
13.00 – rozpalanie ognia świdrem ogniowym
14.00 – pokaz rogowniczy
16.00 – otwarcie naczynia z dziegciem
17.00 – przędzenie wełny z runa owczego
18.00 – warsztat bębniarski

Bilety wstępu: 8 zł (normalny), 5 zł (ulgowy)

 

(Informacje: zamek-ogrodzieniec.pl)

413 ocen
4.97
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent