Dodaj swoje wydarzenia, zajęcia, atrakcje +
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent
Zielona Sowa
Zielona Sowa

Pierniczkowe warsztaty ze Zdrowym Przedszkolakiem

📅 sobota 08.12.2012
Pierniczkowe warsztaty ze Zdrowym Przedszkolakiem

8 grudnia 2012
sobota
godz. 11.00

Świąteczne Pierniczki w całej Polsce ze Zdrowym Przedszkolakiem.org

W okresie świątecznym zostaną przeprowadzone pod patronatem Zdrowego Przedszkolaka otwarte warsztaty w całej Polsce. Tematyką warsztatów będą pierniczki ich wypieki oraz dekorowanie.

Do Łodzi zapraszamy 8 grudnia o godz 11.
Warsztat poprowadzi Bogusława z Baby Club Cafe
ul. Aleksandra Tansmana 5/02, 92-548 Łódź,
koszt: 30zł
zapisy:biuro@babyclubcafe.pl

Jeśli chcecie zorganizować w swoim mieście otwarte warsztaty Świątecznych pierniczków z Zdrowym Przedszkolakiem.org – organizatorzy zapraszają do kontaktu.

Życzymy świątecznej atmosfery w trakcie warsztatów.

Cele warsztatu kulinarnego:

    – uczestnictwo w przygotowaniu posiłku i poznawanie zasad kulinarnych,
    – tematyka świąteczna pozwala dzieciom zapoznać się z tradycją przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, oraz zachęca dzieci do aktywnych przygotowań do Świąt we własnych domach,
    – dzieci pobudzają wszystkie zmysły: zapach, smak, wzrok, dotyk,
    – podczas zajęci dzieci doskonalą  m.in. sprawność manualną, samodzielność a jednocześnie uczą się  współpracy w grupie,
    – poznają  podstawowe zasady  higieny i bezpieczeństwa podczas prac kulinarnych
    – wzbogacają słownictwo poprzez wyrażenie odczuć zmysłowych, opowiadanie o produktach,
    – dzieci pobudzają myślenie twórcze poprzez tworzenie własnych kompozycji dekoracyjnych na pierniczkach.

Warsztat może być przeprowadzony na dwa sposoby:  

I . Wspólne pieczenie i dekorowanie pierniczków
II . Rozmowy o tym, z czego i jak piecze się pierniczki oraz wspólne dekorowanie upieczonych pierniczków

Świąteczne pierniczki

Składniki:

    55 dag mąki drobnomielonej orkiszowej  lub pszennej z pełnego ziarna
    30 dag miodu naturalnego ale lejącego
    10 dag melasy lub zmielonego cukru trzcinowego
    12 dag masła
    1 jajko
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    przyprawa do piernika – około 40g do50g
    kakao (opcjonalnie 2 łyżeczki)

Roztopić masło wraz z melasą dodać miód i pozostałe składniki. Wyrobić ciasto aż będzie jednolite. Można ciasto włożyć do lodówki na godzinę ale też można wałkować od razu podsypując mąką na grubość ok 3 mm. Wykrawać różnych kształtów pierniczki.

Jeśli  macie inne swoje sprawdzone zdrowe i naturalne przepisy – podzielcie się z nami!

Do dekorowania polecamy :

    nasiona sezamu, słonecznika, amarantus, żurawinę, pestki z dyni, orzechy, wiórki kokosowe  czy płatki migdałowe
    rozpuszczona gorzka czekolada
    lukier z cukru trzcinowego
    Nie stosujemy kolorowych słodkich posypek:)

Przepis na kolorowy lukier:

Jedno białko jajka roztrzepane mikserem mieszać z cukrem pudrem (zrobionego z cukru trzcinowego w młynku od kawy) i dodatkiem soku z cytryny. Ucierać razem do jednolitej gęstej:: masy.
Żeby zrobić kolorowy lukier należy dodać odrobinę:

    soku z buraków- czerwony,
    sok z jagód – niebieski,
    sok z marchewki- pomarańczowy…

 inna wersja:

     4 łyżki zmielonych wiórek kokosowych
    łyżka cukru trzcinowego
     łyżka wody
     pół łyżki oliwy/oleju
    można spróbować dodać odrobinę soku z cytryny.

Wszystko dobrze ucierać .

Smacznego!!!

 www.zdrowyprzedszkolak.org

430 ocen
5.00
dodaj ocenę
×