Są takie arie operowe, których nikt nie nuci, które wybrzmiewają bez echa, na które nikt nie czeka w trakcie spektaklu. Sierotki, kopciuszki. A przecież mogą być pretekstem do rozmów na ten, który uwielbiamy wszyscy: jedzenie! Tym razem będzie to bardzo kaloryczna „Opera? Si!” wysmażona na mało popularnej arii z „Cyrulika sewilskiego”. Opowiemy i zaśpiewamy o ryżu, grzybkach, sorbecie, makaronie, obżartuchu Rossinim, o tym, dlaczego Verdi nie jadł pizzy i czy śpiewacy jedzą lody. A że nie boimy się żadnych tematów, więc będzie też mowa o zatruciach i niestrawnościach. W programie arie Rossiniego, Belliniego, Mozarta, Verdiego i innych mistrzów, których łączy jedno: wszyscy bez wątpienia coś jedli. Podobnie jak wykonawcy, czyli: Julia Iwaszkiewicz (sopran), Katarzyna Szymkowiak (mezzosopran), Kamil Pękala (baryton), Liana Korunna (fortepian) i Jerzy Snakowski (gadanie z pełnymi ustami).
OPERA? SI!
Aria Berty, czyli coś na ząb
prelekcja operowa Jerzego Snakowskiego
Opera Bałtycka w Gdańsku
Początkiem Opery Bałtyckiej było powołane w lutym 1949 przez Iwo Galla Studio Muzyczno-Dramatyczne. Jesienią 1949 roku powstało przy Filharmonii Bałtyckiej Studio Operowe. W 1953 nastąpiło połączenie Studia z Filharmonią Bałtycką w jeden organizm – Państwową Operę i …
80-219 Gdańsk - Wrzeszcz
(058) 763 49 12-13
opera@operabaltycka.pl
http://www.operabaltycka.pl
facebook