od 15.12.10
W mlekomacie można kupić świeże mleko, dostarczone wprost z Farmy Mlecznej z Marcjanki, położonej 18 kilometrów od Manufaktury. Po dojeniu mleko jest tam jedynie chłodzone do temperatury ok 2-4oC, bo taka temperatura gwarantuje zachowanie świeżości i dostarczane do mlekomatu, w którym również utrzymywane jest w odpowiedniej temperaturze – pokazywanej zresztą na elektronicznym wyświetlaczu. Mleko z mlekomatu ma 4-5 procent tłuszczu. Dla porównania: mleko ze sklepu, zanim trafi do kartonów lub folii, jest pasteryzowane w temperaturze ponad 120o C, homogenizowane i odtłuszczane.
W mlekomacie kupujemy pół litra (2,50 zł) lub litr (3,50 zł) świeżego mleka. Trzeba je wlać do butelki, którą można kupić na miejscu, jednak mlekomat akceptuje również inne butelki o tej samej pojemności (o ile zmieści się pod dozownikiem – można np. wykorzystać butelki po sokach). Butelki kosztują odpowiednio: 1 zł i 1,50 zł.
Jak zapewniają producenci z Marcjanki, mleko jest poddawane kontroli laboratoryjnej, a wszystkie zwierzęta na farmie są pod stałą kontrolą lekarzy weterynarii – co jest gwarancją najwyższej jakości mleka z mlekomatu.
Pierwsze mlekomaty w Europie powstały we Włoszech, tam i w Czechach są w tej chwili najbardziej popularne i stanowią silną konkurencję dla mleka w kartonach.
www.manufaktura.com