Podczas spotkania opowiemy m.in. o tym jaki wpływ miała wielokulturowość mieszkańców miasta na zwyczaje kulinarne łodzian, jaką symboliczną rolę w rodzinach ma/miał do spełnienia stół, jakie święta doroczne czy rodzinne skłaniały do wspólnego biesiadowania wyznawców różnych religii. Ważnym aspektem spotkania będzie “łódzki tygiel smaków i kulinarnych mód”. Wzajemne przenikanie się i łączenie kuchni polskiej, niemieckiej, żydowskiej i rosyjskiej dało naszemu miastu wiele wspaniałych potraw, niosących ze sobą wspomnienie wielokulturowej metropolii.
Podczas oprowadzania porozmawiamy też o tym, co jedli łódzcy robotnicy, jakie potrawy “królowały” na stole niemieckich rodzin, jakie zasady obowiązywały przy przygotowaniu koszernego jedzenia.
Prowadzenie: Cezary Pawlak
Bilety: 3 zł /os. (bilet normalny), 1 zł/ os. (bilet ulgowy)
Zapisy: 692 926 319, 42 307 13 82, edukacja@muzeum-lodz.pl
Limit: zgodnie z obowiązującymi obostrzeniami
godz. 15:00