Realizując tegoroczne przedsięwzięcie pn. „Pielęgnujemy kulinarne dziedzictwo regionu” przygotowaliśmy czwartą imprezę z tego cyklu, zatytułowaną „Kaczka po kujawsku”. Potrawy z kaczki, zarówno tradycyjne, jak i współczesne, przygotują Koła Gospodyń Wiejskich oraz wytwórcy swojskiego jadła współpracujący z muzeum od wielu lat. Uczestnicy festynu będą mogli spróbować czarniny z kluskami ziemniaczanymi, pieczonej kaczki i innych potraw.
Dzięki występowi „Kapeli Spod Kowala” usłyszymy melodie, pieśni i tańce, jakie towarzyszyły Kujawiakom przy okazji różnych uroczystości rodzinnych i zabaw w karczmie.
Przygotowane zostaną pokazy prac domowych i gospodarskich, np. szatkowania kapusty, ubijania masła, młócenia, oczyszczania i mielenia ziarna, tłoczenia oleju, wyrobu świec, prania, maglowania, drukowania wzorów na serwetkach. W wielu zajęciach można będzie sprawdzić się osobiście.
Dzieci zaproszone zostaną na warsztaty wyrobu tradycyjnych kwiatów z bibuły, które kiedyś zdobiły wnętrza chałup, m.in. „święte kąty” oraz na naukę kaligrafii do wiejskiej szkoły.
Imprezie towarzyszyć będzie kiermasz sztuki i rękodzieła ludowego oraz swojskiego jadła.
Wstęp w cenie biletu:
– normalny – 10 zł
– ulgowy – 6 zł
– bilet rodzinny – 25 zł
– dzieci do lat 7 – wstęp wolny
87-800 Włocławek
(0*54) 232 36 25
http://www.muzeum.wloclawek.pl/pl/index.php