Jarmark Jadwiżański 2018 – zioła w średniowieczu w CK Zamek

Centrum Kultury Zamek, plac Świętojański, Wrocław,
🗺 mapa
📅 niedziela 30.09.2018
bezpłatne / udział w warsztatach od 10 do 50 zł
Jarmark i warsztaty zielarskie dla dzieci i dorosłych - atrakcje dla dzieci Wrocław 2018

30 września 2018 (niedziela) godz. 11:00 – 19:00

 

Motywem przewodnim uczyniliśmy zioła i lecznicze właściwości roślin w średniowieczu.

Na terenach zielonych dookoła zamku:

Jarmark kupiecki, na którym swoje towary wystawią rzemieślnicy, rolnicy ekologiczny, rękodzielnicy, rekonstruktorzy kuchni historycznej, przedstawiciele małych domowych manufaktur i kraftów.

Historyczny plac zabaw, a w nim karuzela średniowieczna, warsztaty z Zielarką, karmienie smok, budowanie zamku i wiele innych.

Spektakl marionetkowy teatru Akademia Wyobraźni „Wędrówki Stasia”

Przedstawienie marionetkowe w konwencji teatrzyku domowego. Zabawna i pouczająca historia o dobrym i odważnym chłopcu, który dzięki magicznemu podarunkowi chce zmienić świat na lepszy. Podczas wędrówki po świecie spotyka na swojej drodze różnych ludzi: dobrych i złych a nawet Diabła i samego Pana Jezusa.

Fabuła zaczerpnięta z opowieści ludowej przenosi dzieci do świata baśniowej przypowieści. Wspaniałe przedstawienie w konwencji czeskiego teatrzyku domowego grane w replice zabytkowego teatru z czeskiego muzeum lalek.

Scenariusz i reżyseria: Paweł Pawlik, Libor Štumpf

Lalki i scenografia: Magdalena Nowak, Damian Banasz

 

Warsztaty oraz spotkania dla dzieci i dorosłych:

Roślinne drukowanie na torbach 

Warsztaty tworzenia druków roślinnych na torbach. Używając naturalnych, bawiących właściwości chlorofilu – odpowiedzialnego za zieloność liści – uruchomimy zieloną drukarnię. Na warsztatach, przy wykorzystaniu naturalnych składników – ziół i rosnących w okolicy roślin będziemy tworzyć roślinne wzory na lnianych torbach. Warsztaty mają formę otwartą, można dołączyć w każdej chwili. Dla uczestników zapewniamy lniane torby i rośliny. Warsztaty poprowadzi: Anna Lewińska z Centrum Kultury Zamek.

  • godz. 12 – 18 | fosa zamkowa
  • udział w warsztacie: 15 zł | bilety: biletyna.pl

W cenie: torba lniana i materiały niezbędne do przygotowania nadruków. Do warsztatów można dołączyć w dowolnym momencie.

Warsztaty ziołowej kuchni średniowiecznej z Mlecznymi Braćmi

Rycerski kociołek z Pestko – w średniowiecznej kuchni rządziła kasza oraz warzywa. Z tych składników przygotujemy pożywny kociołek pełen dobrego smaku. Wszystko uzupełniony dodatkiem Pestko.

  • godz. 12 – 13 | fosa zamkowa
  • udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl

Średniowieczny gulasz cebulowy na Runie Słonecznikowym – dawna kuchnia polska opierała się na prostych potrawach z płodów rolnych. Znano i wykorzystywano marchew, ogórki, kapustę, rzepę, koper ogrodowy oraz cebulę. Tym razem przygotujemy właśnie gulasz z cebuli pełne smaków i aromatu.

  • godz. 14 – 15 | fosa zamkowa
  • udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl

Komponowanie naparów ze słowiańskich ziół – zioła od zawsze miały wielką moc. Wiedzieli o tym dawni Słowianie, którzy chętnie wykorzystywali je do potraw oraz naparów. Rośliny zielone dzieli się na przyprawowe i lecznicze. Zioła, których dziś używamy, najczęściej pochodzą ze sklepów (niewielu z nas wciąż je hoduje). Czasami zdarza się, że po „ziółka” lecznicze idziemy do apteki, lub jeśli się na tym znamy, zbieramy je z pól, lasów i łąk. Podczas warsztatów każdy z uczestników przygotuje własną kompozycję ziół.

  • godz. 16 – 17 | fosa zamkowa
  • udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl

Mleczni Bracia to mała, wrocławska manufaktura roślinnej żywności. Szukając odpowiedzi na pytanie: jak połączyć pasję do poszukiwania nowych smaków, z tym co zdrowe i dobre dla ludzkiego organizmu; firma stworzyła zestaw przepisów i receptur na produkty świeże, naturalne i możliwie jak najmniej przetworzone. Wszystko po to, aby każdemu, kto chce świadomie zadbać o swoje zdrowie, dostarczyć codzienną dawkę witamin i substancji odżywczych. W ofercie znajdują się oryginalne produkty najwyższej jakości, pozbawione konserwantów, ulepszaczy smaków oraz sztucznych barwników.

Warsztaty robienia ziołowych peelingów z Makutu

Zapraszamy na warsztaty z produkcji pachnących, kolorowych peelingów. Użyjemy do tego suszonych ziół, owoców, olejów i maseł roślinnych, cukru, soli, kawy, naturalnych olejków eterycznych. Będziemy mieszać, wąchać, rozdrabniać, próbować i … smakować, bowiem kosmetyki są jadalne, wegańskie, zdrowe i w 100% naturalne!

Stworzymy peeling „trzy w jednym”, który myje, peelinguje i pielęgnuje jak krem – taki „dżem do mycia” zamiast mydła i kremu.

W trakcie gdy uczestnicy będą przygotowywać produkty dla siebie (do wyboru mają dwa rodzaje peelingu) prowadząca warsztaty opowie na czym polega zdrowa i naturalna pielęgnacja, czego warto unikać, a które nawyki zmienić. Opowie o ziołach, ich zastosowaniu i wykorzystaniu w pielęgnacji, tak by nawet po warsztatach można w domu tworzyć swoje ziołowe preparaty.

  • godz. 13 – 14 | fosa zamkowa
  • udział w warsztacie: 50 zł | bilety: biletyna.pl
  • godz. 15 – 16 | fosa zamkowa
  • udział w warsztacie: 50 zł | bilety: biletyna.pl

Każdy uczestnik warsztatu wyjdzie z pięknym słoiczkiem (120ml) zrobionego przez siebie i dla siebie pachnącego kosmetyku naturalnego.

Recyklingowe marionetki

Dla zachęconych teatrem marionetkowym widzów oferujemy bezpłatne warsztaty tworzenia własnych marionetek. Pokażemy wam, że za pomocą prostych materiałów, które znajdziecie w każdym domu możecie stworzyć własne marionetki i zaprojektować zabawne postaci, które będą poruszać się na sznurkach. A od tego już tylko krok do stworzenia własnego przedstawienia. Zapraszamy do zabawy dzieci wraz z rodzicami. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Jamroszczak z Centrum Kultury Zamek.

  • godz. 11 – 18 | fosa zamkowa
  • wstęp wolny, można dołączyć w każdej chwili

 

Wykład Zioła Dolnego Śląska Barbary Jakimowicz-Klain

Od wieków ziołami przyprawiano jedzenie – dla smaku i zdrowia, a także dla konserwacji. Od wieków też wprzęgnięto zioła w służbę urody i podtrzymywania młodości. Używano ich w Azji, Arabii, w rejonie śródziemnomorskim, a także w innych rejonach Europy. Nie inaczej było na Dolnym Śląsku.

Wszystkie przyprawy były dawniej stosowane jako środki lecznicze. Przypisywano im nawet magiczną moc. Były używane przez czarowników i składane bogom w ofierze. Nie można się było bez nich obejść przy sporządzaniu najróżniejszych środków leczniczych, napojów czarodziejskich i miłosnych. Przede wszystkim jednak zioła nadawały odpowiedni smak potrawom.

Jakich informacji na temat ziół w pożywieniu Słowian dostarczają nam źródła archeologiczne, archeologia doświadczalna, etnografia, badania interdyscyplinarne? Czy zioła wykorzystuje się w historycznej rekonstrukcji kulinarnej? Jakie zioła uprawiano w przyklasztornym ogrodzie – wirydarzu – świętej Jadwigi Śląskiej? Kim byli karkonoscy laboranci? A jaką rolę zioła odgrywają dzisiaj w kuchni domowej, w gastronomii, w dosmaczaniu produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych?

900 ocen
4.95
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent