30 września 2018 (niedziela) godz. 11:00 – 19:00
Motywem przewodnim uczyniliśmy zioła i lecznicze właściwości roślin w średniowieczu.
Na terenach zielonych dookoła zamku:
Jarmark kupiecki, na którym swoje towary wystawią rzemieślnicy, rolnicy ekologiczny, rękodzielnicy, rekonstruktorzy kuchni historycznej, przedstawiciele małych domowych manufaktur i kraftów.
Historyczny plac zabaw, a w nim karuzela średniowieczna, warsztaty z Zielarką, karmienie smok, budowanie zamku i wiele innych.
Spektakl marionetkowy teatru Akademia Wyobraźni „Wędrówki Stasia”
Przedstawienie marionetkowe w konwencji teatrzyku domowego. Zabawna i pouczająca historia o dobrym i odważnym chłopcu, który dzięki magicznemu podarunkowi chce zmienić świat na lepszy. Podczas wędrówki po świecie spotyka na swojej drodze różnych ludzi: dobrych i złych a nawet Diabła i samego Pana Jezusa.
Fabuła zaczerpnięta z opowieści ludowej przenosi dzieci do świata baśniowej przypowieści. Wspaniałe przedstawienie w konwencji czeskiego teatrzyku domowego grane w replice zabytkowego teatru z czeskiego muzeum lalek.
Scenariusz i reżyseria: Paweł Pawlik, Libor Štumpf
Lalki i scenografia: Magdalena Nowak, Damian Banasz
Warsztaty oraz spotkania dla dzieci i dorosłych:
Roślinne drukowanie na torbach
Warsztaty tworzenia druków roślinnych na torbach. Używając naturalnych, bawiących właściwości chlorofilu – odpowiedzialnego za zieloność liści – uruchomimy zieloną drukarnię. Na warsztatach, przy wykorzystaniu naturalnych składników – ziół i rosnących w okolicy roślin będziemy tworzyć roślinne wzory na lnianych torbach. Warsztaty mają formę otwartą, można dołączyć w każdej chwili. Dla uczestników zapewniamy lniane torby i rośliny. Warsztaty poprowadzi: Anna Lewińska z Centrum Kultury Zamek.
- godz. 12 – 18 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 15 zł | bilety: biletyna.pl
W cenie: torba lniana i materiały niezbędne do przygotowania nadruków. Do warsztatów można dołączyć w dowolnym momencie.
Warsztaty ziołowej kuchni średniowiecznej z Mlecznymi Braćmi
Rycerski kociołek z Pestko – w średniowiecznej kuchni rządziła kasza oraz warzywa. Z tych składników przygotujemy pożywny kociołek pełen dobrego smaku. Wszystko uzupełniony dodatkiem Pestko.
- godz. 12 – 13 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl
Średniowieczny gulasz cebulowy na Runie Słonecznikowym – dawna kuchnia polska opierała się na prostych potrawach z płodów rolnych. Znano i wykorzystywano marchew, ogórki, kapustę, rzepę, koper ogrodowy oraz cebulę. Tym razem przygotujemy właśnie gulasz z cebuli pełne smaków i aromatu.
- godz. 14 – 15 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl
Komponowanie naparów ze słowiańskich ziół – zioła od zawsze miały wielką moc. Wiedzieli o tym dawni Słowianie, którzy chętnie wykorzystywali je do potraw oraz naparów. Rośliny zielone dzieli się na przyprawowe i lecznicze. Zioła, których dziś używamy, najczęściej pochodzą ze sklepów (niewielu z nas wciąż je hoduje). Czasami zdarza się, że po „ziółka” lecznicze idziemy do apteki, lub jeśli się na tym znamy, zbieramy je z pól, lasów i łąk. Podczas warsztatów każdy z uczestników przygotuje własną kompozycję ziół.
- godz. 16 – 17 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 10 zł | bilety: biletyna.pl
Mleczni Bracia to mała, wrocławska manufaktura roślinnej żywności. Szukając odpowiedzi na pytanie: jak połączyć pasję do poszukiwania nowych smaków, z tym co zdrowe i dobre dla ludzkiego organizmu; firma stworzyła zestaw przepisów i receptur na produkty świeże, naturalne i możliwie jak najmniej przetworzone. Wszystko po to, aby każdemu, kto chce świadomie zadbać o swoje zdrowie, dostarczyć codzienną dawkę witamin i substancji odżywczych. W ofercie znajdują się oryginalne produkty najwyższej jakości, pozbawione konserwantów, ulepszaczy smaków oraz sztucznych barwników.
Warsztaty robienia ziołowych peelingów z Makutu
Zapraszamy na warsztaty z produkcji pachnących, kolorowych peelingów. Użyjemy do tego suszonych ziół, owoców, olejów i maseł roślinnych, cukru, soli, kawy, naturalnych olejków eterycznych. Będziemy mieszać, wąchać, rozdrabniać, próbować i … smakować, bowiem kosmetyki są jadalne, wegańskie, zdrowe i w 100% naturalne!
Stworzymy peeling „trzy w jednym”, który myje, peelinguje i pielęgnuje jak krem – taki „dżem do mycia” zamiast mydła i kremu.
W trakcie gdy uczestnicy będą przygotowywać produkty dla siebie (do wyboru mają dwa rodzaje peelingu) prowadząca warsztaty opowie na czym polega zdrowa i naturalna pielęgnacja, czego warto unikać, a które nawyki zmienić. Opowie o ziołach, ich zastosowaniu i wykorzystaniu w pielęgnacji, tak by nawet po warsztatach można w domu tworzyć swoje ziołowe preparaty.
- godz. 13 – 14 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 50 zł | bilety: biletyna.pl
- godz. 15 – 16 | fosa zamkowa
- udział w warsztacie: 50 zł | bilety: biletyna.pl
Każdy uczestnik warsztatu wyjdzie z pięknym słoiczkiem (120ml) zrobionego przez siebie i dla siebie pachnącego kosmetyku naturalnego.
Recyklingowe marionetki
Dla zachęconych teatrem marionetkowym widzów oferujemy bezpłatne warsztaty tworzenia własnych marionetek. Pokażemy wam, że za pomocą prostych materiałów, które znajdziecie w każdym domu możecie stworzyć własne marionetki i zaprojektować zabawne postaci, które będą poruszać się na sznurkach. A od tego już tylko krok do stworzenia własnego przedstawienia. Zapraszamy do zabawy dzieci wraz z rodzicami. Warsztaty poprowadzi Agnieszka Jamroszczak z Centrum Kultury Zamek.
- godz. 11 – 18 | fosa zamkowa
- wstęp wolny, można dołączyć w każdej chwili
Wykład Zioła Dolnego Śląska Barbary Jakimowicz-Klain
Od wieków ziołami przyprawiano jedzenie – dla smaku i zdrowia, a także dla konserwacji. Od wieków też wprzęgnięto zioła w służbę urody i podtrzymywania młodości. Używano ich w Azji, Arabii, w rejonie śródziemnomorskim, a także w innych rejonach Europy. Nie inaczej było na Dolnym Śląsku.
Wszystkie przyprawy były dawniej stosowane jako środki lecznicze. Przypisywano im nawet magiczną moc. Były używane przez czarowników i składane bogom w ofierze. Nie można się było bez nich obejść przy sporządzaniu najróżniejszych środków leczniczych, napojów czarodziejskich i miłosnych. Przede wszystkim jednak zioła nadawały odpowiedni smak potrawom.
Jakich informacji na temat ziół w pożywieniu Słowian dostarczają nam źródła archeologiczne, archeologia doświadczalna, etnografia, badania interdyscyplinarne? Czy zioła wykorzystuje się w historycznej rekonstrukcji kulinarnej? Jakie zioła uprawiano w przyklasztornym ogrodzie – wirydarzu – świętej Jadwigi Śląskiej? Kim byli karkonoscy laboranci? A jaką rolę zioła odgrywają dzisiaj w kuchni domowej, w gastronomii, w dosmaczaniu produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych?
Centrum Kultury ZAMEK we Wrocławiu
Centrum Kultury „ZAMEK" jest instytucją miejską, która oferuje przestrzeń do poszukiwania, odnajdywania i rozwijania swoich pasji, to miejsce spotkań i twórczej samorealizacji. Nasza siedziba mieści się w wyjątkowym obiekcie: zabytkowym pałacu o barokowej bryle i …
(71) 349 32 81
centrum@zamek.wroclaw.pl
https://www.zamek.wroclaw.pl
facebook