Twaróg zmielony samodzielnie jest gwarancją obłędnego sernika!
Do przygotowania ciasta najlepiej użyć świeżego sera. To główny, a zarazem najważniejszy punkt, który wpływa na idealny smak ciasta. Jeśli nie masz możliwości zmielenia twarogu lub po prostu wolisz wykonać wersję błyskawiczną, możesz kupić gotową do użycia masę. Do takiego sera warto dodać trochę tłustego twarogu, który wcześniej rozdrobnisz lub zblendujesz. Nie zajmie to dużo czasu, a sernik będzie smaczniejszy.
Z jakich składników przygotować sernik?
Do przygotowania sernika potrzebne są świeże jajka. To właśnie one zaraz po serze stają się jednym z ważniejszych składników tego ciasta. Przyjmuje się, że na kilogram sera odpowiednio powinno się dodać od 4 do 6 jaj. Poniżej przedstawiamy listę składników, dzięki którym sernik zawsze będzie się udawał. Taki sernik jest wilgotny, puszysty i szybko znika z talerzy! Przed przystąpieniem do pracy, przygotuj:
- 1,25 kg twarogu,
- 1 szklankę cukru,
- 6 jajek,
- 2 łyżki budyniu lub mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 1 laskę wanilii,
- opcjonalnie: rodzynki.
Zobacz, jak w szybki sposób zrobić pyszny sernik!
Dobrym sposobem na skrócenie czasu przygotowania ciasta jest wykonanie spodu z herbatników. Po ułożeniu ich na blaszce możesz zająć się przygotowaniem masy serowej. Przygotuj jajka o temperaturze pokojowej. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem na gładką masę, a następnie połącz z serem i zmiksuj. Do mieszanki dodaj budyń, proszek do pieczenia, kaszę mannę i inne opcjonalne dodatki. Białka dodają ciastu puszystości, więc ubij je osobno i połącz na koniec z całą masą, delikatnie mieszając. Jeśli chcesz, aby sernik był twardszy, pomiń ten krok.
W jakiej temperaturze piec sernik?
Przygotowane ciasto wylej na ułożony wcześniej spód z herbatników. Ciasto piecz co najmniej 1 godz. w piekarniku w 180°C na blaszce o średnicy ok. 24 cm. Przed włożeniem blachy do piekarnika spryskaj go wodą, żeby podczas pieczenia powietrze wewnątrz było wilgotne. Upieczony sernik po ostudzeniu możesz polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem.
Smacznego!