Celem imprezy jest promocja produktów regionalnych wyrabianych na małą skalę z lokalnych surowców. Większość z nich, w oparciu o przepisy tradycyjnej kuchni ludowej, przygotują Koła Gospodyń Wiejskich i laureaci różnych konkursów kulinarnych.
Odwiedzający targ będą mieli okazję spróbować i zakupić m.in. wędliny wykonane tradycyjnymi metodami, wyroby z gęsi, sery z mleka krowiego i koziego, przetwory owocowe i warzywne, soki, miody, kawy, herbaty, oleje, octy, ciasta, chleby. W ofercie wystawców znajdą się również gotowe potrawy, m.in. pierogi z różnymi nadzieniami, zupy, bigosy, kluski ziemniaczane i wiele innych.
Podczas targów prezentujemy walory warzyw znanych od wieków w polskiej kuchni. W tym roku będzie to jarmuż, który przeżywa renesans na naszych stołach. Dawniej wykorzystywany był po pierwszych przymrozkach do przyrządzania zup i jako dodatek do potraw. Jego właściwości i zalety można będzie poznać na stoisku muzealnym.
Targ odbędzie się bez względu na pogodę.
Wstęp wolny. Zapraszamy
W Muzeum Etnograficznym, w godz. od 10.00 do 15.00, udostępnione będą wystawy: „Kultura ludowa Kujaw i ziemi dobrzyńskiej przełomu XIX i XX w.” oraz „Kąpiel w balii. Zwyczaje higieniczne dawnej wsi”. Wstęp: bilet normalny – 7 zł, ulgowy – 5 zł, bilet rodzinny – 20 zł (opłata rodzinna przysługuje rodzicom lub opiekunom wraz z dziećmi do 18 roku życia, do 6 osób włącznie), wstęp bezpłatny – dzieci do 7 lat. Więcej informacji na stronie: www.muzeum.wloclawek.pl
87-800 Włocławek
(0*54) 232 36 25
https://www.muzeum.wloclawek.pl/pl/index.php