Wyczaruj zimowe potrawy, które dodadzą energii i rozgrzeją po szaleństwach na śniegu! Nauczymy się przyrządzać ciepłe napoje, sałatki z dużą dawką witamin i przepyszne słodkości na poprawę nastroju. Łyżki w dłoń!
Terminy:
23/01/2022 – 29/01/2022
30/01/2022 – 05/02/2022
06/02/2022 – 12/02/2022
13/02/2022 – 19/02/2022
20/02/2022 – 26/02/2022
Zapisy na stronie : https://www.kompas.pl/oboz/zimowy-oboz-mlodych-mistrzow-kuchni/
Pierwsze kroki w kuchni
- Jak nakryć stół. Po której stronie powinien leżeć widelec, w jakiej szklance pije się soki, w jaki sposób podać jedzenie.Podstawy savoir-vivre’u przy stole i utrwalanie dobrych manier
- Przyprawy i zioła. Poznaj świat przypraw i ziół. Zasiejemy własną, bogatą w witaminy rzeżuchę i spróbujemy jak smakuje cynamon, wanilia, oregano…
- Przybornik kuchenny. Poznamy najważniejsze akcesoria do przyrządzania pysznych potraw. Garnki, miski, deski do krojenia, łyżki, łyżeczki, mieszadełka – to wszystko przestanie być dla nas tajemnicą.
- Książka kucharska. Każdy prawdziwy kucharz powinien mieć własną skarbnicę wiedzy z najlepszymi i wyjątkowymi przepisami. Stworzymy obozową książkę kucharską, do której dostęp będą mieli tylko wybrani.
- Kuchnie świata. Kuchnia włoska, grecka,tajska, meksykańska, japońska… młodzi kucharze spróbują sił w przygotowaniu typów przekąsek z różnych stron świata.
- Świąteczne tradycje polskie. Dowiemy się co nieco o przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycjach panujących na świątecznych stołach w Polsce. Przygotujemy specjalne zajęcia, na których mali kucharze będą mieli okazję dowiedzieć się, co powinno pojawić się na stole w zimowy wigilijny wieczór i co robi rzeżucha na wielkanocnym stole.
Zdrowe odżywianie
- Piramida żywienia. Dlaczego warzywa i owoce są tak ważne w naszej diecie? Czy kolory owoców mają wpływ na ich smak? Co to są dobre węglowodany?
- Zero waste. Porozmawiamy o tym, dlaczego nie można marnować jedzenia i jak wykorzystać pozostałości z naszego gotowania.
- Fast food. Co to jest naprawdę i dlaczego jest szkodliwe?
No to gotujemy
- Pizza. Sława kuchni włoskiej i jedna z bardziej ulubionych potraw.
- Kanapeczki i koreczki. Spróbujemy własnych sił w przygotowaniu wyjątkowych kanapeczek i koreczków – motylków, sówek i kwiatuszków. Z szynką, serem żółtym, twarożkiem i szczypiorkiem, pomidorkiem, rzodkiewką, papryką, jajkiem, miodem czy nawet z czekoladą – stworzymy najróżniejsze kompozycje, które ze smakiem zjemy… na przykład na drugie śniadanie.
- Desery. Podczas słodkiego szaleństwa w kuchni wspólnie upieczemy kolorowe ciasteczka w kropki, ciapki i łatki. Zrobimy galaretkowe łódeczki i bananowe ślimaczki.
Strefa regeneracji
- Aqua Centrum w Kościerzynie – najnowocześniejszy kompleks sportowo-rekreacyjny na Kaszubach. Do użytku basen sportowy, rekreacyjny, jacuzzi, masaże podwodne, bicze i parasole wodne oraz zjeżdżalnie.
Ponadto w programie:
- Zajęcia linowe – mosty linowe i drabinka alpinistyczna
- dyskoteka przebierana
- gry i zabawy integracyjne
- zawody w zjeżdżaniu na „jabłuszkach”
- zimowa olimpiada na wesoło
- konkursy i quizy
- wieczorne kino
Wyżywienie:
4 posiłki dziennie: śniadanie, obiad, w czasie którego wydawany jest podwieczorek (np. batonik, owoc, jogurt), kolacja. Obóz zaczyna się obiadem, a kończy śniadaniem. Ostatniego dnia Uczestnicy otrzymują także suchy prowiant na drogę powrotną.
Biuro Turystyki Aktywnej Kompas
Biuro Turystyki Aktywnej Kompas istnieje od 1998 roku. Od początku tworzymy nasze obozy zgodnie z ideą: pasja, przygoda, doświadczenie. Preferujemy aktywny tryb życia i chcemy taką postawę zaszczepić młodszym pokoleniom. Wiemy też, że …
tel (+48 58) 303 18 78
biuro@kompas.pl
http://www.kompas.pl
facebook