Ferie na Kaszubach – Zimowy Obóz Młodych Mistrzów Kuchni

Kaszuby - Drzewina
🗺 mapa
📅 niedziela 02.01.2022 do sobota 22.01.2022
🎫 1399zł
Ferie na Kaszubach - Zimowy Obóz Młodych Mistrzów Kuchni

Wyczaruj zimowe potrawy, które dodadzą energii i rozgrzeją po szaleństwach na śniegu! Nauczymy się przyrządzać ciepłe napoje, sałatki z dużą dawką witamin i przepyszne słodkości na poprawę nastroju. Łyżki w dłoń!

Terminy:

23/01/2022 – 29/01/2022

30/01/2022 – 05/02/2022

06/02/2022 – 12/02/2022

13/02/2022 – 19/02/2022

20/02/2022 – 26/02/2022

Zapisy na stronie : https://www.kompas.pl/oboz/zimowy-oboz-mlodych-mistrzow-kuchni/

Pierwsze kroki w kuchni 

  • Jak nakryć stół.  Po której stronie powinien leżeć widelec, w jakiej szklance pije się soki, w jaki sposób podać jedzenie.Podstawy savoir-vivre’u przy stole i utrwalanie dobrych manier
  • Przyprawy i zioła. Poznaj świat przypraw i ziół. Zasiejemy własną, bogatą w witaminy rzeżuchę i spróbujemy jak smakuje cynamon, wanilia, oregano…
  • Przybornik kuchenny. Poznamy najważniejsze akcesoria do przyrządzania pysznych potraw. Garnki, miski, deski do krojenia, łyżki, łyżeczki, mieszadełka – to wszystko przestanie być dla nas tajemnicą.
  • Książka kucharska. Każdy prawdziwy kucharz powinien mieć własną skarbnicę wiedzy z najlepszymi i wyjątkowymi przepisami. Stworzymy obozową książkę kucharską, do której dostęp będą mieli tylko wybrani.
  • Kuchnie świata. Kuchnia włoska, grecka,tajska, meksykańska, japońska… młodzi kucharze spróbują sił w przygotowaniu typów przekąsek z różnych stron świata.
  • Świąteczne tradycje polskie. Dowiemy się co nieco o przekazywanych z pokolenia na pokolenie tradycjach panujących na świątecznych stołach w Polsce. Przygotujemy specjalne zajęcia, na których mali kucharze będą mieli okazję dowiedzieć się, co powinno pojawić się na stole w zimowy wigilijny wieczór i co robi rzeżucha na wielkanocnym stole.

Zdrowe odżywianie

  • Piramida żywienia.  Dlaczego warzywa i owoce są tak ważne w naszej diecie? Czy kolory owoców mają wpływ na ich smak? Co to są dobre węglowodany?
  • Zero waste.  Porozmawiamy o tym, dlaczego nie można marnować jedzenia i jak wykorzystać pozostałości z naszego gotowania.
  • Fast food. Co to jest naprawdę i dlaczego jest szkodliwe?

No to gotujemy

  • Pizza. Sława kuchni włoskiej i jedna z bardziej ulubionych potraw.
  • Kanapeczki i koreczki. Spróbujemy własnych sił w przygotowaniu wyjątkowych kanapeczek i koreczków – motylków, sówek i kwiatuszków. Z szynką, serem żółtym, twarożkiem i szczypiorkiem, pomidorkiem, rzodkiewką, papryką, jajkiem, miodem czy nawet z czekoladą – stworzymy najróżniejsze kompozycje, które ze smakiem zjemy… na przykład na drugie śniadanie.
  • Desery. Podczas słodkiego szaleństwa w kuchni wspólnie upieczemy kolorowe ciasteczka w kropki, ciapki i łatki. Zrobimy galaretkowe łódeczki i bananowe ślimaczki.

Strefa regeneracji

  • Aqua Centrum w Kościerzynie – najnowocześniejszy kompleks sportowo-rekreacyjny na Kaszubach. Do użytku basen sportowy, rekreacyjny, jacuzzi, masaże podwodne, bicze i parasole wodne oraz zjeżdżalnie.

 Ponadto w programie:

  • Zajęcia linowe – mosty linowe i drabinka alpinistyczna
  • dyskoteka przebierana
  • gry i zabawy integracyjne
  • zawody w zjeżdżaniu na „jabłuszkach”
  • zimowa olimpiada na wesoło
  • konkursy i quizy
  • wieczorne kino

Wyżywienie:

4 posiłki dziennie: śniadanie, obiad, w czasie którego wydawany jest podwieczorek (np. batonik, owoc, jogurt), kolacja. Obóz zaczyna się obiadem, a kończy śniadaniem. Ostatniego dnia Uczestnicy otrzymują także suchy prowiant na drogę powrotną.

821 ocen
5.00
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent