Szpajska na szpyrkę i weki na marmelada – jak dawniej przechowywano żywność to edukacyjna wyprawa dotycząca przechowywania i konserwowania żywności połączona z warsztatami manualnymi. Podczas spaceru uczestnicy będą mogli przekonać się jak na przestrzeni wieków zmieniały się sposoby przechowywania żywności, radzenia sobie z brakiem prądu, lodówek i innych urządzeń bez których nie wyobrażamy sobie dzisiaj naszego funkcjonowania. Odwiedzający będą mieli okazję dowiedzieć się, jakie metody konserwowania jedzenia stosowali nasi przodkowie a które z powodzeniem stosuje się do dnia dzisiejszego.
Podczas spaceru odwiedzimy zarówno region Beskidu Śląskiego, jak i Pogórze Cieszyńskie, ale zajrzymy również do chałupy z Bykowiny, gdzie na uczestników spaceru czekać będzie mała niespodzianka: przyjrzymy się lodówce z lat 30. XX wieku znajdującej się w zbiorach MGPE.
Na końcu uczestnicy będą mogli wziąć udział w warsztatach tworzenia obrazów i kompozycji z nasion.
Koszt uczestnictwa w wycieczce to 25 zł od osoby. Specjalne bilety można zakupić online. Liczba miejsc jest ograniczona – kiedy pula biletów się wyczerpie nie będzie możliwości dodania kolejnych
Kurs online - Jak zachęcić dziecko do nauki
Czy i jak motywować dzieci
Nie ma jednego powodu, dla którego dziecko nie chce się uczyć i dlatego nie ma jednej prostej recepty na zmotywowanie go do nauki. Na edukację trzeba spojrzeć szerzej, w kontekście całej rodziny. Zapnijcie pasy! Ten kurs to prawdziwa szybka rodzinna edukacyjna rewolucja!