Młodych pasjonatów chemii i zapraszamy na warsztaty naukowe, podczas których zbadamy skład chemiczny ptasiego jaja. Dowiemy się dlaczego pod wpływem kwasów jajo traci skorupkę i jakie właściwości ma wydzielający się w tej reakcji gaz. Zbadamy przepuszczalność błony obecnej w jaju i wyjaśnimy mechanizm osmozy. Dowiemy się co wspólnego z chlorofilem, czyli zielonym barwnikiem liści, mają substancje nadające barwę skorupom jaj. Za pomocą barwnej reakcji ocenimy zawartość białek w białku jaja i zbadamy ich obecność w innych produktach spożywczych. Poznamy przy okazji rolę białek w organizmach żywych oraz ich właściwości chemiczne.
Zajęcia poprowadzi dr Iwona Karkusiewicz.
Wiek uczestników: 11- 14 lat
Miejsce: Biocultura, ul. Sokołowska 9 lok. U31
Termin: 07.04.2019 godz. 12:30
Bilet w cenie 35 zł do nabycia na: biocultura.pl/sklep/
Informacje: biuro@biocultura.pl lub tel. 600 373 051
Biocultura Cafe
Dzieciaki na pewno nie będziecie się tu nudzić. Do Waszej dyspozycji oddajemy doskonale wyposażony kącik malucha i uwielbianą przez Was... huśtawkę. Młodych miłośników sztuki i przyszłych designerów zapraszamy na zajęcia plastyczne i florystyczne, a ciekawskich …
ul. Sokołowska 9/U31
01-142 Warszawa Wola
600 373 051
biocultura.kontakt@gmail.com
https://www.biocultura.pl