Okazją do wyboru tego terminu są obchody Europejskich Dni Dziedzictwa – „EDD 2021”. Celem EDD jest szeroko pojęta edukacja historyczna i kulturalna, promowanie różnorodności regionalnego dziedzictwa kulturowego. W tym roku tematem przewodnim są „Smaki Dziedzictwa”.
Celem wydarzenia jest zainteresowanie widza tajnikami wyrobu kiełbasy białej parzonej wielkopolskiej, wpisanej na Listę produktów tradycyjnych MRiRW. W ramach wydarzenia odbędą się pokazy i inne atrakcje wokół tego wielkopolskiego specjału. Uczestnicy imprezy będą mieli okazję zapoznać się z historią powstania receptury oraz zobaczyć na żywo cały proces produkcyjny kiełbasy białej. Dla zwiedzających przygotowano degustację specjału z Zakładów Mięsnych Konarczak z Pogorzeli.
Tytuł wydarzenia jest nieprzypadkowy, ponieważ kiełbasa biała parzona wielkopolska jest naszą regionalną tradycją i chlubą. Pragniemy w tym miejscu (Opalenica – Sielinko – Muzeum Gospodarki Mięsnej) ustanowić coroczne święto białej kiełbasy, stanowiące miejscem jej promocji w regionie. Podczas imprezy odbędzie się pokaz przygotowania i degustacja innego przysmaku dla wymagających, gdzie oczywiście głównym bohaterem jest kiełbasa biała oraz majeranek i czosnek z wielkopolskich pól, będzie to oczywiście „Żurek”. Pokaz ten przeprowadzi znana w regionie restauracja „Hyćka”. Na imprezie nie zabraknie oprawy muzycznej przygotowanej przez Dom Kultury w Opalenicy, będą również stoiska interaktywne dla dzieci, przejazd bryczką, stoisko rękodzieła ludowego połączone z degustacją herbat ziołowych, stoisko nauk o weterynarii z UP, stoiska komercyjne m. in. chleb żytni na zakwasie oraz wiele innych atrakcji. W trakcie imprezy dostępne będzie bezpłatne zwiedzanie Muzeum z przewodnikiem, w ramach którego przybliżona zostanie wiedza o zbiorach z zakresu przetwórstwa mięsa zgromadzonych w jedynym w Polsce Muzeum Gospodarki Mięsnej (trzecim na świecie pod względem ilości zgromadzonych zbiorów)
WSTĘP WOLNY
Zapewniony będzie bezpłatny dojazd autobusowy na trasie Opalenica – Sielinko – Opalenica.
Organizatorami imprezy są Burmistrz Miasta Opalenica oraz Muzeum Gospodarki Mięsnej (oddział Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie).