Centrum Kultury Jidysz powita wiosnę zróżnicowaną ofertą warsztatów dla dzieci. Wszystkie będą związane z kuchnią i ekologią. Dzieci nauczą się piec chały i bajgle, dowiedzą się jak nie marnować żywności, jak wykorzystywać odpadki w gotowaniu, poznają kuchnię roślinną. W ramach ekologicznych zajęć dzieci będą mogły również uczestniczyć w plastycznych warsztatach ekologicznych. Bezpłatne zajęcia, przeznaczone dla dzieci w wieku 7-9 lat, odbywać się będą w warszawskiej siedzibie CKJ przy ul. Andersa 15
WARSZTATY SEZONOWEJ I EKOLOGICZNEJ KUCHNI ROŚLINNEJ (7-9 LAT)
5.04.2020, GODZINY: 11:00-13:00
MAX. 12 UCZESTNIKÓW
Kuchnia Żydów aszkenazyjskich zamieszkujących Europę Środkowo-Wschodnią czerpała z tradycji kulinarnych narodów zamieszkujących te tereny. Często wykorzystywano w niej produkty tanie i dostępne w danym regionie.
Część stanowiła kuchnia wegetariańska, która z czasem przekształciła się w wegańską. Dzieci wspólnie przygotują roślinne dania kuchni żydowskiej, dowiedzą się także, czym jest zero waste i jak wykorzystać wszystkie odpadki w 100 procentach. A w menu przewidziano niespodziankę!
Prowadzący: Studio Smaki; @studiosmaki
Zapisy: ckj@jidysz.org.pl
Informacja dla uczestników: prosimy o zabranie ze sobą toreb bawełnianych i trzech dużych pojemników spożywczych, by wygodnie zabrać dania do domu.
Link do wydarzenia na FB:
https://www.facebook.com/events/1476131862551141/?event_time_id=1476131869217807
Centrum Kultury Jidysz
Centrum Kultury Jidysz powstało z inicjatywy Fundacji Shalom i działa dziś w ramach Teatru Żydowskiego-Centrum Kultury Jidysz. CKJ to inicjatywa, której działania skupiają się przede wszystkim na kulturze i języku Żydów aszkenazyjskich. Chcemy o nich …
Warszawa
22 409 91 00
jidysz@shalom.org.pl
http://www.jidyszland.pl
facebook