12 – 20.09.2015 r., w godzinach 10.00-17.00 , weekendy 10.00-18.00
„Smaki w przeszłości"
12.09.2015 r. Sobota
10:00 – Otwarcie Festynu
10:30 – Otwarcie wystawy czasowej w pawilonie muzealnym
„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:
10:00 – 16:00 – Pokaz warzenia piwa
10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i
opowieść
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
14:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
16:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
16:00 – 16:30 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:30 – 17:00 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
12:00 – Wykorzystanie wykrywaczy metali do poszukiwań archeologicznych
12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
13.09.2015 r. Niedziela
„Smaki w przeszłości" – pokazy i prezentacje:
10:00 – 16:00 – Pokaz warzenia piwa
10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Rozstrzygnięcie międzynarodowego konkursu kulinarnego
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
14:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
16:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
14:00 – 14:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:30 – 17:00 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
12:00 – Wykorzystanie wykrywaczy metali do poszukiwań archeologicznych
12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
14.09.2015 r. Poniedziałek
Dzień dla niepełnosprawnych
„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:
10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej,
węgierskiej oraz degustacja potraw
10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza
– pokaz i opowieść
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach
i chłopskich chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)
13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
12:30 – Konkurs – rozpoznawanie i porównywanie drewna wybranych gatunków drzew
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
15.09.2015 r. Wtorek
„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:
10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i
opowieść
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Laiminguo " (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
16.09.2015 r. Środa
„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:
10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i
opowieść
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
17.09.2015 r. Czwartek
„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:
10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i
opowieść
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
12:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
14:00 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)
13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
18.09.2015 r. Piątek
„Smaki w przeszłości" – pokazy i opowieści:
10:00 – 17:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 17:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 17:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 17:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 17:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:00 – 17:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni z XVII i XVIII wieku
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
12:30 – Kuchnia wczesnego średniowiecza – pokaz i opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Ceramiczna zastawa stołowa i naczynia kuchenne od neolitu do wczesnego średniowiecza – pokaz i
opowieść
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
12:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
11:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
13:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
10:30 – 11:00 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
12:00 – 12:30 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
13:30 – 14:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
15:00 – 15:30 – Koncert zespołu „Laiminguo " (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
10:30 – 10:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
11:00 – 11:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
12:00 – 12:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
12:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
14:00 – 14:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
14:30 – 14:50 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
15:00 – 15:30 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
16:00 – 17:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
19.09.2015 r. Sobota
„Smaki w przeszłości" – pokazy i prezentacje:
10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni z XVII i XVIII wieku oraz degustacja potraw
10:00 – 18:00 – Historia piernika toruńskiego
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
13:00 – „Kuchnia Słowian czyli poszukiwanie dawnych smaków" – prelekcja – Hanna i Paweł Lis
13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
14:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
11:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
13:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
15:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców:
11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
14:00 – 14:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:30 – 17:00 – Warsztaty taneczne dla zwiedzających z zespołem „Comhlan" (osada łużycka)
16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby
12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
12:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego.
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
16:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
20.09.2015 r. Niedziela
„Smaki w przeszłości" – pokazy i prezentacje
10:00 – 18:00 – Rybołówstwo w epoce kamienia – jak wyglądały najstarsze techniki połowu ryb
10:00 – 18:00 – Kuchnia rycerska – pokazy i degustacje
10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni litewskiej, białoruskiej, holenderskiej, węgierskiej oraz
degustacja potraw
10:00 – 18:00 – Pokazy wypiekania podpłomyków
10:00 – 18:00 – Przechowywanie i konserwacja żywności we wczesnym średniowieczu
10:00 – 18:00 – Sery krowie i kozie – wyrób i przetwórstwo
10:00 – 18:00 – Pokazy przygotowywania potraw kuchni z XVII i XVIII wieku oraz degustacja potraw
10:30 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz i opowieść
10:30 – Dojenie kozy „Chatki"
11:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
12:00 – Degustacja piwa uwarzonego w trakcie trwania festynu
12:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
12:00 – 12:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
13:00 – Jak powstawała wysmakowana ilustracja
13:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
13:00 – Kuchnia mezolityczna – opowieść i pokaz przygotowywania potraw łowców i zbieraczy
13:00 – „Ulubione smaki średniowiecza przyczyną wielkich odkryć" – pokaz i opowieść
13:30 – Potrawy mieszkańców biskupińskiego grodu – opowieść i degustacja
opowieść
14:00 – Kuchnia antyczna – opowieść i degustacja
14:30 – Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego „między epokami"
15:00 – 15:15 – Jak pozyskiwano miód w przeszłości – opowieść
15:00 – Kamienne żarna, czyli jak wytwarzano mąkę w neolicie – pokaz
16:00 – Kuchnia neolityczna – pokaz i degustacja potraw pierwszych rolników
16:00 – Co dziś upolowano na obiad w obozowisku z epoki kamienia? – pokaz przygotowywania i
degustacja
Wykłady w pawilonie muzealnym:
13:00 – „Kuchnia Słowian czyli poszukiwanie dawnych smaków" – prelekcja – Hanna i Paweł Lis
13:30 – Prelekcja na temat ucztowania w średniowieczu na zamkach, dworach, klasztorach i chłopskich
chałupach – Daniel Dawidowicz
14:00 – „Na początku był ocet… Tajemnice najstarszych polskich przepisów kulinarnych" – prelekcja
prof. Jarosław Dumanowski
15:00 – „Nie samym mięsem żył człowiek przez wieki" – oprowadzenie po wystawie czasowej
Konkursy:
11:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
11:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
13:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
13:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
15:00 – Konkurs kulinarny dla dzieci
15:30 – Konkurs dla dzieci z nurkiem w tle
Koncerty, pokazy i warsztaty tańców
11:00 – 11:30 – Pokazy tańców szkockich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
11:30 – 12:00 – Koncert zespołu „Percival" (osada łużycka)
12:30 – 13:00 – Koncert zespołu „Laiminguo" (wioska wczesnopiastowska)
14:00 – 14:30 – Koncert zespołu „Remdih" (osada łużycka)
14:30 – 15:00 – Koncert zespołu „Percival" (wioska wczesnopiastowska)
15:30 – 16:00 – Pokazy tańców irlandzkich zespołu „Comhlan" (osada łużycka)
16:00 – 16:30 – Koncert zespołu „Laiminguo" (osada łużycka)
16:30 – 17:00 – Koncert zespołu „Remdih" (wioska wczesnopiastowska)
Pokazy towarzyszące:
10:00 – 12:00 – Jak eksplorować pochówek i co antropolog przeczyta w kościach ludzkich
11:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
11:00 – 12:00 – Przygotowanie preparatów mikroskopowych drewna wykopaliskowego
11:30 – Pokaz orki pradziejowej (wioska neolityczna)
12:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
12.00 – 12:30 – Korowanie i barwienie wierzby
12:00 – 12:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
12:00 – 14:00 – Skrzydełko czy nóżka! Zajęcia w warsztacie archeozoologa
13:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
13:00 – Pokazy łucznictwa węgierskiego
13.00 – 14:00 – Pokaz zasad datowania dendrochronologicznego.
13:30 – Pokaz rozpalania ognia za pomocą krzesiwa
14:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
14:00 – Jak dawniej książki powstawały? – pokaz działania prasy drukarskiej Mistrza Gutenberga
14:00 – 16:00 – Gry i zabawy – czyli rozpoznajemy kości zwierzęce
15:00 – 15:30 – Prezentacje walk przy użyciu broni wczesnośredniowiecznej
15:00 – 15:20 – Pokaz oczyszczania fragmentów zaimpregnowanego drewna archeologicznego
15:00 – Płetwonurek-archeolog i jego ekwipunek – pokazy nurkowania
16:00 – Pokaz nurkowania w sprzęcie zawodowym i klasycznym (Marynarka Wojenna)
16:00 – 18:00 – Nauka liczenie kości wg ich rodzaju – ile człowiek ma paliczków?
Codzienne pokazy na stanowiskach w godz. 10.00-17.00, weekendy 10:00 – 18:00:
Metoda składanek, czyli trójwymiarowe puzzle z epoki kamienia (weekendy)
Epoka kamienia pod mikroskopem
Krzemienne grociki – pokaz i opowieść o narzędziach pierwszych rolników
Szlifowanie siekier krzemiennych oraz ich używanie (czyli czym i jak ścinano drzewa w neolicie)
Śmierć i rytuał w neolicie (próby interpretacji wierzeń w epoce kamienia)
Neolityczne wrzeciona – odwiedziny w warsztacie pierwszych przędzarzy
Wykonywanie ozdób i narzędzi codziennego użytku z muszli, kości i poroża
Wykonywanie i używanie narzędzi krzemiennych (przekonaj się sam jak ostre są narzędzia z kamienia)
Sztuka z epoki kamienia
Pokazy szycia strojów skórzanych przy pomocy kościanych igieł i szydeł
Laboratorium antropologa, czyli co powiedzą nam ludzkie kości
Laboratorium archeozoologa – tajniki kości zwierzęcych
Opowieści o pradziejowej diecie w laboratorium archeozoologa
Na co chorowali nasi przodkowie – prezentacja kości z paleopatologiami
Prezentacje szkieletów rozmaitych zwierząt
Jak można było w przeszłości wykorzystywać kości? – opowieści o kościanych łyżwach i szałasach
Pokazy archeologicznej dokumentacji rysunkowej pod wodą
Pokazy wykonania dokumentacji fotograficznej pod wodą
Retronurek, czyli prezentacja stroju nurka klasycznego
Wykopaliska archeologiczne – jak należy obchodzić się z kośćmi
Rozpoznawanie i porównywanie drewna wybranych gatunków drzew
Konserwacja drewna wykopaliskowego
Rozdzielanie barwników z liści
Obserwacje mikroskopowe drewna archeologicznego
Prezentacje mikroskopowych powiększeń przyrostów rocznych różnych gatunków drzew
pokazy gry na instrumentach dawnych
wykonywanie narzędzi i ozdób z kości, rogu i poroża
toczenie na kole, ręczne lepienie i zdobienie naczyń glinianych
warzenie piwa
konserwacja zabytków archeologicznych
wytwarzanie narzędzi i broni z krzemienia
wykonywanie prehistorycznej broni łowieckiej
przędzenie, tkanie
farbowanie tkanin barwnikami naturalnymi
pradziejowe i wczesnośredniowieczne bursztyniarstwo
bicie monet
historia książki i prasa Gutenberga, drzeworyty, pieczęcie
strzelanie z łuku i kuszy
wytop, odlewanie przedmiotów z brązu
wykonywanie ozdób z miedzi i brązu
wyprawianie i obróbka skóry
wykonywanie butów i skórzanych części stroju
kompozycje roślinne
zielarstwo i wróżbiarstwo
prehistoryczny makijaż i tatuaż
kąpiele w balii klepkowej
starożytne techniki krzesania ognia
przymierzanie starożytnych strojów i biżuterii
produkcja żelaza metodą dymarską
warsztaty kowalskie
bartnictwo
ciesiołka
snycerka
warsztaty garncarskie
starożytne techniki złotnicze
wykonywanie kopii paciorków szklanych
produkcja dziegciu i smoły drzewnej
mielenie ziarna w żarnach i wypiek podpłomyków
przygotowywanie strawy pradziejowej
prezentacja zwyczajów katowskich
powroźnictwo
kołodziejstwo
obróbka kamienia
rzeźba w drewnie
wikliniarstwo
wykonywanie przedmiotów z kory brzozowej
ręczne filcowanie wełny
Organizatorzy informują, że jest to program ramowy, który w pewnym stopniu ulegnie zmianie. Aktualny program dzienny znajdować się będzie na środkowych stronach Gazety Biskupińskiej, którą każdy z Państwa może dostać za darmo przy zakupie biletów na festyn lub w punktach informacyjnych na terenie rezerwatu.
Ceny biletów:
12 zł ulgowy
15 zł normalny
Muzeum Archeologiczne w Biskupinie
tel. (52) 3025055
tel./fax (52) 3025025,
www.biskupin.pl