Bułeczki z nadzieniem makowym
Pierwszą propozycją są pyszne bułeczki z nadzieniem makowym i czekoladą: https://uwielbiam.pl/przepis/buleczki-z-makiem. To świetny wybór na śniadanie, słodką przekąskę lub poczęstunek do kawy i herbaty. Są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a ich smak przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.
Zaczynamy od przygotowania ciasta drożdżowego. W tym celu mieszamy drożdże z odrobiną mąki, cukru i ciepłego mleka. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Gotowy rozczyn mieszamy z mąką, jajkiem, żółtkami, masłem i szczyptą soli. Wszystkie składniki łączymy na jednolite ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie ubijamy białka i łączymy je z masą makową. Z wyrośniętego ciasta odrywamy mniejsze kawałki, nakładamy na nie przygotowane nadzienie i formujemy małe drożdżówki. Wszystko wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i po 10 minutach wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Bułeczki pieczemy przez około 15-20 minut w 180°C. Po tym czasie polewamy je czekoladą.
Ciasto makowe z jabłkami
Ciasto makowe z jabłkami na kruchym spodzie to idealny wybór na Święta Bożego Narodzenia: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-makowe-z-jablkami. Jest wyjątkowo wilgotne i doskonale wpisuje się w świąteczny klimat. Sprawdzi się również na rodzinnym przyjęciu lub jako słodka przekąska do popołudniowej herbaty.
Wystarczy połączyć ze sobą mąkę, masło, cukier puder i jajko, a następnie zagnieść na gładkie ciasto i przełożyć do lodówki na około 30 minut. W międzyczasie kroimy jabłka i mieszamy je z sokiem z cytryny, cukrem i cynamonu. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy większą częścią schłodzonego ciasta. Na to kładziemy masę makową, a następnie przygotowane wcześniej jabłka. Możemy również dodać posiekane orzechy włoskie. Wierzch przykrywamy pozostałym ciastem. Całość pieczemy w 180°C przez około 50 minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Sernik z makiem
Ciasta z makiem cieszą się ogromną popularnością w okresie świątecznym. Tak jest też w przypadku seromakowca, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kremowych wypieków.
Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu. Margarynę, mąkę, żółtka, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia łączymy na jednolite ciasto, a następnie wykładamy je na przygotowaną blachę. Na wierzch kładziemy masę makową. Teraz przygotowujemy masę serową. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy ser twarogowy i miksujemy. Gdy masa się dokładnie połączy, dodajemy również jajka, proszek budyniowy i aromat waniliowy. Wszystko łączymy mikserem i wylewamy na wierzch masy makowej. Ciasto pieczemy w 180°C przez około godzinę. Po wystudzeniu polewamy czekoladą.
Makowe bezy
Świetnym pomysłem na wykorzystanie maku w kuchni są również makowe bezy: https://uwielbiam.pl/przepis/makowe-bezy. To idealny dodatek do kawy, herbaty lub dekoracja do różnorodnych ciast, tortów i deserów. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a potrzebne nam będą tylko trzy składniki.
Wystarczy w misce ubić białka wraz z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy suchy mak i delikatnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładamy kleksy z przygotowanych białek. Możemy również wykorzystać rękawa cukierniczego, jeżeli zależy nam na idealnym kształcie naszych bez. Całość pieczemy w 170°C przez 13 minut i gotowe!
Ciasteczka z makiem
Na koniec proponujemy szybkie, proste i wyjątkowo smaczne ciasteczka z makiem. Sprawdzą się szczególnie kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chcemy spędzać dużej ilości czasu w kuchni. Możemy je zabrać do pracy, szkoły lub podać gościom do popołudniowej kawy.
Potrzebujemy jedynie mąki pszennej, cukru waniliowego, śmietany, proszku do pieczenia i octu. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę, rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Każde z nich smarujemy białkiem i posypujemy makiem. Na koniec wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy w 180°C, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.
Artykuł sponsorowany