Przepisy inspirowane serialem „Jabłko i Szczypior”

Przepisy inspirowane serialem „Jabłko i Szczypior”

Premiera najnowszych odcinków serialu „Jabłko i Szczypior” była inspiracją do stworzenia pięciu wyjątkowych przepisów. Najmłodsi bez problemu przygotują przy drobnej pomocy swoich rodziców wszystkie dania! Kolorem zostały wyróżnione zadania, które mogą być wykonane przez dzieci. Zapraszamy do skorzystania z przepisów, a także zachęcamy do zaserwowania przekąsek podczas premierowego seansu. Premiera nowych perypetii owocowo-warzywnych kumpli już 15 czerwca o 17:30 na Cartoon Network! W jednym z odcinków głosu Tarcie Migdałowej użyczyła Anna Starmach!

 

WAŻNE! Zadania dla dzieci zostały wytłuszczone i zapisane zielonym kolorem.

Muffiny jajeczno-warzywne

muffiny jajeczno-warzywne

Czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 15 minut

Składniki (4 porcje):

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • szklanka liści szpinaku
  • 50g sera edamskiego (można użyć dowolnego, ulubionego sera)
  • 4 plastry szynki drobiowej
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki ulubionych kiełków

 

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  2. Cukinie oraz ser ścieramy bardzo ostrożnie na tarce o dużych oczkach.
  3. Paprykę oraz szynkę uważnie kroimy w małą kosteczkę.
  4. Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku i rozdrabniamy.
  5. W misce roztrzepujemy jaja z dodatkiem soli i pieprzu.
  6. Do masy jajecznej dodajemy: cukinie, paprykę, szpinak, szynkę oraz ser. Wszystko mieszamy.
  7. Silikonowe foremki napełniamy masą.
  8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Kolorowe frytki warzywne z dipem jogurtowo-ziołowym

Czas przygotowania: 10 minut, czas pieczenia: 50 minut

Kolorowe frytki

Składniki na frytki (4 porcje):

  • 2 ziemniaki
  • 1 batat
  • 2 marchewki
  • 1 burak
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu

 

Składniki na dip (4 porcje):

  • 200g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka świeżego koperku
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki

 

Przygotowanie frytek:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C.
  2. Wszystkie warzywa ostrożnie obieramy ze skórki za pomocą obieraczki.
  3. Warzywa kroimy w słupki, prószymy delikatnie solą oraz pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek.
  4. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
  6. Po tym czasie przewracamy warzywa na druga stronę i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

 

Przygotowanie sosu:

  1. Myjemy zioła i je osuszamy. Potem z pomocą rodzica siekamy wszystko bardzo drobno!
  2. Do jogurtu dodajemy składniki i mieszamy.
  3. Dip najlepiej odstawić na czas pieczenia się frytek do lodówki.

Lody owocowe na patyku

 

Czas przygotowania: 10 minut, czas mrożenia: +5 godzin

Lody owocowe na patyku

Składniki (4 porcje – 1 porcja zawiera po 1 szt. loda z każdego smaku):

  • 2 banany
  • 2 szklanki truskawek
  • mango
  • 200g jogurtu naturalnego 2%
  • 200g mleczka kokosowego
  • opcjonalnie: cukier/ksylitol/erytrytol/miód

 

Przygotowanie:

lody bananowe

  1. Banany obieramy.
  2. Dodajemy 100g jogurtu i opcjonalnie wybrane słodzidło.
  3. Blendujemy wszystkie składniki.
  4. Przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na cała noc).

 

lody truskawkowe

  1. Truskawki myjemy i dokładnie odsączamy z wody.
  2. Dodajemy 100g jogurtu i opcjonalnie wybrane słodzidło.
  3. Blendujemy wszystkie składniki.
  4. Przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na cała noc).

 

lody mango-kokos

  1. Mango obieramy.
  2. Dodajemy gęste mleczko kokosowe i opcjonalnie wybrane słodzidło.
  3. Blendujemy wszystkie składniki.
  4. Przekładamy do foremek i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin (najlepiej na cała noc).

Deserek warstwowy

Czas przygotowania: 10 minut

Deserek warstwowy

Składniki (4 porcje):

  • szklanka malin
  • 4 kiwi
  • 2 brzoskwinie
  • 200g serka mascarpone (lub jogurtu greckiego)
  • 8 łyżek muesli
  • 4 łyżki orzechów włoskich
  • opcjonalnie: cukier/ksylitol/erytrytol/miód, szczypta cynamonu

 

Przygotowanie:

  1. Każdy rodzaj owoców myjemy, osuszamy (kiwi ostrożnie obrać ze skórki) i oddzielnie rozgniatamy.
  2. Maliny możemy delikatnie dosłodzić.
  3. Do brzoskwini można dodać odrobinę cynamonu.
  4. Przekładamy owoce warstwami do wysokiej szklanki lub pucharka.

Proponowana kolejność:

  • Brzoskwinie
  • Mascarpone lub jogurt
  • Muesli
  • Kiwi
  • Mascarpone lub jogurt
  • Maliny
  • Mascarpone lub jogurt
  • Orzechy

Kolorowe szaszłyki owocowe z ananasa, melona, arbuza

 

Czas przygotowania: 10 minut

Kolorowe szaszłyki owocowe

Składniki (4 porcje):

  • melon Galia (ok. 400g)
  • melon Kantalupa (ok. 400g)
  • arbuz (ok. 400g)
  • ananas (ok. 400g)

 

Przygotowanie:

  1. Owoce kroimy w grube plastry.
  2. Z plastrów można wyciąć małym nożykiem lub foremką do ciasteczek ulubione kształty! Mogą być to serduszka, gwiazdki czy księżyce.
  1. Kawałki owoców nabijamy na patyczki do szaszłyków.

Pełen format książeczki z przepisami wraz z materiałami promocyjnymi oraz specjalnym quizem dotyczącym serialu „Jabłko i Szczypior” znajduje się w artykule. Plik można pobrać na telefon, tablet lub wydrukować i jest on całkowicie darmowy!

Premiera serialu „Jabłko i Szczypior” już w poniedziałek 15 czerwca na antenie Cartoon Network! Emisja serialu codziennie o 17:30.

 

 

Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo!

wybierz eBook dla siebie
ZOBACZ TAKŻE:przepisyprzyjęcie