Oto kilka przepisów, które ułatwią wam zadanie:
• Złocista zupka
Składniki: filiżanka drobno pokrojonej dyni, plasterek ziemniaczka, 2 łyżeczki papki z ugotowanego mięsa z kurczaka, dwie łyżki płynnego mleka modyfikowanego, pół łyżeczki masła
Wykonanie: Ugotujcie dynię wraz z ziemniaczkami do miękkości. Dodajcie mięso, masło oraz mleko modyfikowane. Krótko miksujcie, tak by w zupce pozostały małe cząstki dyni.
Taka zupka jest doskonała do pierwszych prób zapoznawania się z daniami o niejednorodnej konsystencji . Wybierajcie dynię mocno pomarańczową ponieważ zawiera więcej beta- karotenu. Dodatek masła sprawia, że beta- karoten łatwiej przekształca się w witaminę A.
• Kaszka jaglana ze śliwkami
Składniki: 2 łyżki kaszy jaglanej, łyżeczka oliwy lub oleju, 6 dojrzałych śliwek węgierek
Wykonanie: Zmielcie kaszę ( np. w młynku do kawy), wsypcie do gotującej się wody i ugotujcie do miękkości, uzupełniając w trakcie gotowania wodę. Wymieszajcie z oliwą, wylejcie na talerzyk. Śliwki obierzcie, przekrójcie, wyjmijcie pestki, ugotujcie. Dodajcie do półpłynnej kaszy rozgotowane śliwki.
Kaszę jaglaną gotujcie tak długo, aż nie będzie zawierała twardych cząstek.
• Bukiet z jarzyn
Składniki: pół malej marchewki o zaokrąglonym końcu ( karotka),mała różyczka brokułu, pół małego ziemniaka, dwie fasolki szparagowe ( bez włókien), płaska łyżeczka masła
Wykonanie: Marchewkę pokrójcie w słupki, ziemniaka w ćwiartki, fasolki na połowę i z brokułem ugotujcie na parze. Warzywa powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Pozwólcie maluchowi barć gotowane warzywa rączką (łatwiej je trzymać gdy nie są polane masłem). Potem ugniećcie widelcem resztę z masłem i nakarmcie dziecko.
• Szarlotka biszkoptowa
Składniki: 1 duże jajka, łyżka cukru, mniej niż pół szklanki mąki, 3-4 jabłka, masło do posmarowania tortownicy
Wykonanie: Obierzcie jabłka, pokrójcie je w ósemki. Jajka umyjcie, oddzielcie białka od żółtek. Białka ubijcie na sztywną pianę, dodajcie cukier i jeszcze chwile ubijacie. Wymieszajcie z żółtkami i mąką. Pamiętajcie, by mąkę dodawać powoli, posypując ubitą pianę – nie róbcie tego energicznie ponieważ może opaść. Wlejcie masę do malej tortownicy wysmarowanej masłem. Na wierzchu ułóżcie gwiaździście jabłka. Wstawcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie, aż wierch się ozłoci, a wbity w szarlotkę patyczek pozostanie suchy.
Taka szarlotka jest wilgotna i łatwiejsza do połknięcia niż suche ciasto.
• Sałatka arabska
Składniki: czubata łyżka kaszaki kuskus, pół dojrzałego pomidora, 2 łyżeczki drobniutko posiekanych listków pietruszki ( bez łodyżek), łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie: Kuskus wsypcie do małego rondelka i zalejcie gorącą wodą nieco powyżej kaszy. Postawcie na ogniu i pogotujcie 3-4 minuty. Przykryjcie i odstawcie, aż kasza wchłonie wodę. Odczekajcie trochę, aż nieco przestygnie. Sparzcie pomidora, usuńcie skórkę i twarda cześć wokół ogonka, połowę pokrójcie w drobną kostkę. Drobniutko posiekajcie natkę pietruszki. Widelcem wymieszajcie kaszkę z pomidorem, natką, sokiem z cytryny i oliwą.
Kuskus podawany niemowlęciu nie może być suchy, musi zlepiać się w drobne grudki i dlatego trzeba go pogotować.
Warto mądrze zachęcać!
1. Gotowane warzywa, np. marchewkę, lepiej kroić w słupki, a nie w talarki. W takiej postaci maluch łatwiej chwyci je w rączki.
2. Gdy maluch ma przynajmniej 4 ząbki, zaproponujcie mu obrane, dojrzałe, niezbyt twarde jabłko. Obserwujcie, jak sobie z nim poradzi.
3. Nigdy nie pozostawiajcie malca samego z jedzeniem w rączce. Musicie mieć nad nim kontrolę. Nie podawajcie tez stałych pokarmów, gdydziecko leży.
Aneta Strelau, dietetyk kliniczny
www.strelau.pl