Fisher Price
rysuj
📖 Czyta się średnio w 3 min. 🕑
Mleczna, biała, gorzka… Dla większości osób smaki czekolady są dość oczywiste. Zdarzają się jednak pytania, na które nie każdy zna odpowiedź. Należy do nich pytanie o to, czym różnią się od siebie czekolada deserowa i czekolada gorzka. Czy czekolada deserowa jest gorzka? A może gorzka jest deserowa? Wiesz, jakie są odpowiedzi na te pytania? Jeśli nie, zajrzyj do naszego tekstu!

Czekolada deserowa, mleczna czy biała?

Zanim dowiemy się, jakie są różnice pomiędzy czekoladą gorzką a deserową, powiedzmy kilka słów o tym, czy w ogóle jest czekolada. Ten pyszny deser zna każdy z nas, ale czy każdy wie, jaka jest definicja prawdziwej czekolady?

film

Już spieszymy z wyjaśnieniem! Zasada jest bowiem prosta: każda czekolada musi składać się z trzech podstawowych składników. Należą do nich masło kakaowe, miazga kakaowa i cukier. Proporcje tych składników mogą być różne, dlatego też na rynku dostępne są różne rodzaje i smaki czekolady. Mieszając te składniki można osiągnąć różne efekty – albo bardziej słodkie tabliczki, albo te naszej cierpkie, wyraziste. Co ciekawe, według tej definicji do czekolad nie zalicza się czekolada biała, ponieważ nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie masło kakaowe, cukier i mleko.

Czekolada deserowa a gorzka

Pozornie ciężko odróżnić od siebie czekoladę gorzką i deserową. Obie są ciemne, tabliczki wyglądają tak samo… Na czym polega różnica? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta –  chodzi o smak!

Czekolada gorzka zawiera najwięcej miazgi kakaowej: od ponad 70 % do ponad 90% i jednocześnie zawiera znaczniej mniej cukru niż inne jej rodzaje. Charakteryzuje się więc wyrazistym, cierpkim smakiem, zupełnie odmiennie niż czekolada deserowa. Ta bowiem posiada w składzie zdecydowanie więcej cukru, a jednocześnie mniej miazgi kakaowej (od 30 do 70%), co doświadczony smakosz zauważy bez problemu.

Czy czekolada deserowa jest gorzka?

Wychodzi na to, że znacznie słodsza jest czekolada deserowa. Skład mówi sam za siebie – aby czekolada była nazwana gorzką, musi zawierać co najmniej 70% miazgi kakaowej. Jednak czekolada deserowa z dużą zawartością wspomnianego składnika także nie należy do słodkich. Spróbuj porównać ich smak – czekolada deserowa z 30% miazgi kakaowej to delikatny smakołyk w porównaniu do tej cierpkiej i gorzkiej o 70% zawartości kakao.

Warto spróbować różnych typów czekolady i odkryć, jakie smaki są Ci najbliższe. Musisz wiedzieć, że im mniejsza zawartości cukru w tabliczce, tym czekolada jest zdrowsza. Czekolada gorzka z większą zawartością kakao jest więc lepszym wyborem niż ta deserowa czy mleczna. To jednak nie znaczy, że musisz z nich rezygnować – pamiętaj po prostu, że zawsze wskazany jest umiar!

Wiesz już, jaka jest różnica czekolada deserowa a gorzka? Cieszymy się, że mogliśmy poszerzyć Twoją wiedzę! Jeśli interesuje Cię tematyka czekolady, jej różnych kolorów, smaków i sposobów serwowania, koniecznie zajrzyj do Chocolissimo. Znajdziesz tam doskonałe produkty dla smakoszy i czekolady idealne na prezent: https://chocolissimo.pl/czekolada-deserowa!

Artykuł sponsorowany

538 ocen
5.00
dodaj ocenę
×
zapis na newsletter - prezent
Zapisz się na cotygodniowy newsletter z wydarzeniami w Twoim mieście i odbierz eBook za darmo! wybierz eBook dla siebie
zapis na newsletter - prezent