Czekolada deserowa, mleczna czy biała?
Zanim dowiemy się, jakie są różnice pomiędzy czekoladą gorzką a deserową, powiedzmy kilka słów o tym, czy w ogóle jest czekolada. Ten pyszny deser zna każdy z nas, ale czy każdy wie, jaka jest definicja prawdziwej czekolady?
Już spieszymy z wyjaśnieniem! Zasada jest bowiem prosta: każda czekolada musi składać się z trzech podstawowych składników. Należą do nich masło kakaowe, miazga kakaowa i cukier. Proporcje tych składników mogą być różne, dlatego też na rynku dostępne są różne rodzaje i smaki czekolady. Mieszając te składniki można osiągnąć różne efekty – albo bardziej słodkie tabliczki, albo te naszej cierpkie, wyraziste. Co ciekawe, według tej definicji do czekolad nie zalicza się czekolada biała, ponieważ nie zawiera miazgi kakaowej, a jedynie masło kakaowe, cukier i mleko.
Czekolada deserowa a gorzka
Pozornie ciężko odróżnić od siebie czekoladę gorzką i deserową. Obie są ciemne, tabliczki wyglądają tak samo… Na czym polega różnica? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – chodzi o smak!
Czekolada gorzka zawiera najwięcej miazgi kakaowej: od ponad 70 % do ponad 90% i jednocześnie zawiera znaczniej mniej cukru niż inne jej rodzaje. Charakteryzuje się więc wyrazistym, cierpkim smakiem, zupełnie odmiennie niż czekolada deserowa. Ta bowiem posiada w składzie zdecydowanie więcej cukru, a jednocześnie mniej miazgi kakaowej (od 30 do 70%), co doświadczony smakosz zauważy bez problemu.
Czy czekolada deserowa jest gorzka?
Wychodzi na to, że znacznie słodsza jest czekolada deserowa. Skład mówi sam za siebie – aby czekolada była nazwana gorzką, musi zawierać co najmniej 70% miazgi kakaowej. Jednak czekolada deserowa z dużą zawartością wspomnianego składnika także nie należy do słodkich. Spróbuj porównać ich smak – czekolada deserowa z 30% miazgi kakaowej to delikatny smakołyk w porównaniu do tej cierpkiej i gorzkiej o 70% zawartości kakao.
Warto spróbować różnych typów czekolady i odkryć, jakie smaki są Ci najbliższe. Musisz wiedzieć, że im mniejsza zawartości cukru w tabliczce, tym czekolada jest zdrowsza. Czekolada gorzka z większą zawartością kakao jest więc lepszym wyborem niż ta deserowa czy mleczna. To jednak nie znaczy, że musisz z nich rezygnować – pamiętaj po prostu, że zawsze wskazany jest umiar!
Wiesz już, jaka jest różnica czekolada deserowa a gorzka? Cieszymy się, że mogliśmy poszerzyć Twoją wiedzę! Jeśli interesuje Cię tematyka czekolady, jej różnych kolorów, smaków i sposobów serwowania, koniecznie zajrzyj do Chocolissimo. Znajdziesz tam doskonałe produkty dla smakoszy i czekolady idealne na prezent: https://chocolissimo.pl/czekolada-deserowa!
Artykuł sponsorowany