Przepis na letni koktajl owocowo-warzywny

Wraz z nadejściem lata wracamy do pysznych, orzeźwiających koktajli. Warto się przekonać do warzyw i dodawać je śmiało do sezonowych owoców. Taka mikstura ma soczysty kolor, doskonale odżywia i gasi pragnienie!

Potrzebne produkty:
– 6- 7 buraków ćwikłowych
– 6-7 młodych marchewek
– kilka jabłek
– kilka pomarańczy (można je spokojnie zastąpić naszymi krajowymi innymi owocami),
– 0,5 kg jagód (lub innych owoców np truskawek, malin)
– sok z połowy cytryny,
– kilka gałązek świeżej mięty
– mogą być kostki lodu, ale niekoniecznie.

Wykonanie:
Wszystkie warzywa i owoce myjemy a te, które trzeba, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki owoców i warzyw oraz listki mięty wkładamy do sokowirówki i wyciskamy sok owocowo-warzywny. Następnie sok mieszamy, przelewamy do szklanek i chłodzimy w lodówce. Można dodać po kostce lodu i udekorować szklanki plastrem cytryny lub gałązką mięty. I letni koktajl warzywno – owocowy jest gotowy.

Życzę smacznego!