Przepis na kruche ciasteczka – jeżyki

przepis na ciasteczka jeżyki

Długie jesienne wieczory to doskonały czas na rodzinne wspólne gotowanie… Ciasteczka – jeżyki mogą być okazją do wspólnej zabawy.

Składniki na ciasteczka – jeżyki:

– 200 g mąki pszennej
– 50 g mąki ziemniaczanej
– 125 g cukru pudru
– 125 g masła z lodówki

– 1 jajko

– zimna woda

– szczypta soli, cukier waniliowy (1.5 łyżeczki)

– migdały w słupkach

– nutella lub ciemny dźem na oczka

– cukierki M&M lub inne – jeżeli jeże mają coś nosić na kolcach

 Jak robimy ciasteczka – jeżyki:

Suche składniki: mąki, cukier puder, cukier waniliowy, sól – wsypujemy do miski. Wbijamy do nich cale jajko. Tniemy masło na małe kawałki i dodajemy, wlewamy łyżkę wody i szybko zagniatamy. Ciasto formujemy w wałek i wkładamy  do lodówki na 2-3 godziny.

Po wyjęciu  kroimy  na małe plastry i formujemy jeżyki. Robimy kolce z migdałów.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze około 180 stopni – 10 minut.

Smacznego!