Domowa lemoniada – przepis

przepis na domową lemoniadę

Lato to pora roku, podczas której z chęcią sięgamy po zimne, orzeźwiające napoje. Przy obecnej pogodzie odpowiednie nawadniania organizmów naszych dzieci to kwestia, o której musimy pamiętać. Często jednak zdarza nam się zapominać, że to co piją nasze dzieci jest równie istotne, jak ich codzienna dieta.

Kolorowe, gazowane napoje i soki, jakie możemy spotkać na sklepowych półkach, są bogate w cukier, konserwanty i barwniki. Najodpowiedniejsza i najzdrowsza dla dzieci jest zwykła woda mineralna, niestety dla nich picie wody jest nudne, po prostu nudne. Świetnym zamiennikiem kolorowych napojów jest domowej roboty lemoniada, które zasmakuje każdemu dziecku. Dla urozmaicenia smaku tradycyjnego, cytrynowego napoju możemy dodać ulubione owoce sezonowe.

Do przygotowania lemoniady potrzebne nam będą następujące składniki:

4 szklanki zimnej wody,
0,5 szklanki miodu,
1,5 szklanki zmiksowanych owoców (opcjonalnie)
0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
skórka z jednej cytryny, kostki lodu.

Wodę podgrzewamy z miodem, do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Następnie odstawiamy ją, aby przestygła. Zmiksowane owoce przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Postały mus mieszamy razem z sokiem i skórką z cytryny. Schłodzoną wodę z miodem dodajemy do musu z owoców  i cytryny. Całość wstawiamy na kilka godzin do lodówki, napój podajemy z kostkami lodu i plasterkiem cytryny. Przygotowanie domowej lemoniady zajmie nam tylko chwilę, a my będziemy mogli cieszyć się jej orzeźwiającym smakiem z najbliższymi.

Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości serwisu www.porcjapozytywnejenergii.pl