Przepis na ogórkową dżdżownicę

Plasterki ogórka można odrywać i kłaść na kromkę pieczywa. Ogórek może być oczywiście obrany ze skórki, jeśli dziecko jej nie lubi.
Składniki:
– ogórek
– 1/2 kostki twarogu
– 2- 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
– kilka rzodkiewek
– por
– koperek posiekany
– kawałek czerwonej papryki
– 3 ziarna pieprzu
– śmietana
– sól, pieprz
– liść sałaty
Ogórka pokroić w plasterki. Do twarogu dodać śmietanę, przyprawy i posiekane warzywa. Posmarować każdy plaster ogórka twarogiem, zlepić w dżdżownicę. Nogi robimy z pora pokrojonego w paseczki, oczy z plasterków rzodkiewki i ziaren pieprzu, uśmiech z kawałka papryki i nos z ziarenka pieprzu. Przyklejamy je do „twarzy” za pomocą odrobiny twarożku. Układamy na liściu sałaty.
Dżdżownicę przygotowała Pani Magdalena Kułakowska.
wybierz eBook dla siebie