Przepis na cytrusowy Meksyk – owoce dla dziecka

przepis na Cytrusowy-Meksyk

Naszym typem na obecną sytuację meteorologiczną za oknem jest Meksyk! Nasz mały Meksyk jest jednak wyjątkowy, bo cytrusowy.

Potrzebne produkty:

– banan
– plastry ananasa, z puszki
– mandarynka
– kiwi
– jabłko
– rodzynki
– kolorowa posypka cukrowa
– musli jako piaszczysta ziemia
– wykałaczki

Wykonanie:

Meksykanin. Banana przecinamy w poprzek na pół, tak aby obie części stały pionowo na talerzu. Z jednej części robimy Meksykanina, z drugiej palmę. Aby zrobić klasyczny meksykański kapelusz, na banana nakładamy plaster ananasa. Teraz z rodzynek lub czegoś podobnego należy zrobić oczy, nos i usta. Na uśmiechnięte usta można wyciąć kształt z czerwonego jabłka. Na koniec kapelusz dekorujemy kolorową posypką i pyszny Meksykanin gotowy!

Palma. Liście palmy (z mandarynki), mocujemy do bananowego pnia za pomocą wykałaczek. Pomiędzy liśćmi jako orzechy kokosowe umieszczamy rodzynki, lub np. orzechy laskowe.

Kaktus. Jest równie prosty do wykonania. Obrane kiwi otaczamy w kakaowej posypce (takie cukrowe „makaroniki”) i gotowe!

Całość rozstawiamy na talerzu, a np. z rozsypanego musli wykonujemy pustynną ziemię.

Smacznego!

Autorem pyszności na zdjęciach jest Pan Mariusz Ławicki (http://blog.e-tata.eu/). Pan Mariusz otrzymuje upominek