Przepis na chrust. Karnawałowe faworki

Mniam… Smak faworków znamy wszyscy i kojarzą się przede wszystkim z karnawałowymi i ostatkowymi przyjęciami. A że są kaloryczne… No cóż. Czasem można nie liczyć kalorii!

Potrzebujesz:

– ok. 50 dkg mąki

– 4 łyżki śmietany

– 2 łyżki masła

– 5 żółtek

– szczypta soli

– 2 łyżeczki spirytusu (u mnie wódka)

– olej do smażenia

– cukier puder

Przesiewamy mąkę na stolnicę i dodajemy resztę składników. Wyrabiamy do gładkiego ciasta. Celowo napisałam ok. 50 dkg mąki, bo mąki dodajemy na wyczucie tyle, by ciasto dobrze się trzymało i było sprężyste.

Cienko rozwałkować. Pokroić na paski mniej więcej 3 na 10 cm, każdy z nich naciąć w środku wzdłuż, a przez nacięcie przełożyć koniec paska.

Smażyć na rozgrzanym tłuszczu (można też wykorzystać frytkownicę), obsuszyć na ręczniku papierowym, obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Anna Perlińska-Supeł

Anna Perlińska-Supeł

Redaktor Naczelna MiastoDzieci.pl. Mama Adasia. Miłośniczka mocnego brzmienia, koncertów rockowych (które chętnie recenzuje na blogu) i ciszy leśnego popołudnia. Pedagog z wykształcenia. Praca z dziećmi to jej pasja.